Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 01.07.2022. 18:00

Pale cene žitarica - jedan izveštaj uticao na globalno tržište

Izveštaj USDA o stanju useva i podaci o svetskim zalihama izazvali su pad cena na berzama.

Foto: Đorđe Lalić
  • 521
  • 101
  • 0

Novi izveštaj Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) o stanju useva izazvao je pad cena pšenice i kukuruza. Korekcija je napravljena i na tržištu soje i uljane repice. Pored toga uticaj su imali podaci o zalihama žitarica koje su još uvek bile dostupne krajem maja, izvestio je Agrarheute.

Pale cene

Nakon rasta ove nedelje, cene pšenice su naglo pale posle objave izveštaja, kao i kukuruza. Rast su na početku zabeležile one za soju i uljanu repicu, ali su posledično i one krenule prema dole. 

Na berzi u Čikagu julski ugovor o pšenici je pao za 47 centi, na 8.68 dolara po bušelu (1 bušel je oko 25 kg). Pad je zabeležio i novi septembarski ugovor koji je pao za 46 centi, na 8.84 $ po bušelu. Cena za novi kukuruz je pala na 6.28 $ po bušelu.

Cena soje je prvo porasla, a zatim pala na 14.50 $. U Kanadi se uljana repica prodavala po 8.78 CAD/t.

Sve je ovo delovao lančano te dovelo do smanjenja i na evropskom tržištu. U Parizu na MATIF-u zabeležene su cene za novu žetvu pšenice od 349,75 evra/t i kukuruza od 298 evra/t.

Kretanje cena žitarica i uljarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Uljana repica je pala na 694 evra/t.

Cene pšenice su naglo pale posle objave izveštaja (Foto: Depositphotos/valio84sl)

Više kukuruza i ozime pšenice, manje soje?

Izveštaj USDA je pokazao da su američki poljoprivrednici u ovoj godini zasejali više kukuruza i manje soje kako bi iskoristili visoke cene žitarica. Ukupne površine pod kukuruzom su iznosile 36,40 miliona hektara, a za soju 35,75 miliona hektara.

Zapravo su površine pod kukuruzom gotovo beznačajno veće pa je pravo je iznenađenje da je ovaj podatak izazvao nagli pad cena.

Ukupne površine pod pšenicom su procenjene na 19,06 miliona hektara što je povećanje od jedan odsto u odnosu na 2021. Pod ozimom pšenicom je 13,76 miliona hektra, a pod jarom 4,49 mil. ha. Durum pšenica zasejana je na 0,80 mil. ha što je oko 21 odsto više nego prošle godine.

Zalihe žitarica

Svetske zalihe pšenice su manje, a kukuruza veće u odnosu na 2021.

Zalihe stare pšenice uskladištene do 1. juna 2022. iznosile su 17,9 miliona tona, a durum pšenice 0,57 mil. t. To je manje nego prošle godine u istom periodu.

Kada je reč o kukuruzu, zabeleženo je povećanje za šest odsto u odnosu na 2021. pa zalihe iznose 110,4 mil. t. Podaci za soju govore da su povećane za 26 odsto na 26,4 mil. t.


Tagovi

Tržište žitarica Cene žitarica Cena pšenice Cena kukuruza Cena uljane repice Cena soje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.