Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 02.06.2022. 15:00

Padaju cijene žitarica: Uzrok najava deblokade crnomorskih luka?

Na pariškoj berzi cijene su prvi puta u poslednje tri sedmice pale ispod 400 eura

Foto: Depositphotos/elena_larina
  • 323
  • 106
  • 0

Da političke igre imaju uticaja na svjetsko tržište i cijene hrane dokaz su i pregovori s Rusijom i njena najava deblokade crnomorskih luka. Ova vijest je dovela do pada cijena žitarica.

Reuters je izvijestio da je visoki zvaničnik UN-a imao konstruktivne razgovore s prvim potpredsjednikom ruske vlade Andrejem Belousovim o olakšavanju izvoza ruskih žitarica i đubriva na svjetska tržišta.

U Washingtonu je na dodatnim razgovorima Rebecca Grynspan, šef Konferencije UN-a za trgovinu i razvoj (UNCTAD) i koordinator globalne grupe UN-a za odgovor na krizu hrane, energije i finansija koja ima za cilj da pomogne zemljama da se suoče s aktualnim ekonomskim šokovima.

Prošlog mjeseca je Antonio Guterres posjetio Moskvu i Kijev te pokušao posredovati i postići dogovor kako bi se omogućio izvoz ukrajinske hrane, prvenstveno žitarica, kao i izvoz ruskih proizvoda i đubriva.

Da li će doći do deblokade luka?

Rusija i Ukrajina čine skoro trećinu globalnih zaliha pšenice. Rusija je najvažniji izvoznik đubriva, a Ukrajina najvažniji izvoznik kukuruza i suncokretovog ulja. Sukob je prekinuo isporuke hrane i drugih proizvoda i podstakao globalnu prehrambenu krizu uz porast cijena žitarica, jestivog ulja, goriva i đubriva.

Trenutno u ukrajinskim silosima čeka više od 20 miliona tona žitarica, jer su luke blokirane. Rusija za uzvrat traži ublažavanje sankcija koje su poremetile njenu proizvodnju đubriva i izvoz žitarica.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u razgovoru s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom da je Rusija spremna da omogući nesmetan izvoz žitarica iz ukrajinskih luka u koordinaciji s Turskom.

Na koju će stranu 22 miliona tona ukrajinskih žitarica - preko Bjelorusije ili Turske?

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba je na Twitteru napisao da ova zemlja radi na međunarodnoj operaciji koju predvode UN s mornaricama trećih zemalja kako bi osigurala siguran trgovački put za izvoz hrane.

Stvarnost je nešto teža

Skepticizam postoji kada je u pitanju postizanje dogovora. U tekstu koji je objavio Agrarheute, možemo pročitati da je i sama najava deblokade luka doprinijela snižavanju cijena žitarica. U utorak su evropske cijene pšenice pale za 15 eura na 392 eura po toni, koliko je i danas na pariškoj EuroNext berzi. U posljednje tri sedmice to je prvi put da su pale ispod 400 eura.

Ista situacija je i na čikaškoj berzi gdje je njezina cijena pala za 70 centi i iznosila 10,87 dolara po bušelu.

Ipak se očekuje novi rast. U stvarnosti ponovno otvaranje luka neće ići glatko, jer natovareni brodovi odavno čekaju usidreni.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Sukob je stopirao trgovinu. Od 1. do 30. maja 2022. ukrajinski izvoz je iznosio 1,06 miliona tona. Skoro je prepolovljen u poređenju sa 2,8 miliona tona u maju 2021. godine. Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da izvoz uključuje oko 1,0 miliona tona kukuruza i 42.000 tona pšenice.

Pored toga, najveći svjetski uvoznik pšenice, Egipat, zabranio je trgovinu tom žitaricom trećim stranama u zemlji do kraja avgusta. Vlada je odgovorna za tržište i namjerava otkupiti sve usjeve od egipatskih poljoprivrednika nakon što su ostali bez većeg dijela crnomorske,  od koje zemlja ovisi.

Pšenica u USA u katastrofalnom stanju

Istovremeno je novi udar na cijene pšenice i podsticaj za njihov rast došao iz SAD gdje je Ministarsatvo poljoprivrede USDA saopštilo da su poljoprivrednici zasijali samo 73 posto od planiranih površina pod jarom. Ocjena usjeva ozime ostaje među najgorim zabilježenim.

Samo 29 posto ozime ocijenjeno je kao dobro do odlično izvijestio je USDA u svom sedmičnom izvještaju o uslovima žetve i napretku sjetve.

Kada je u pitanju sjetva kukuruza ona je prošle sedmice bila završena 86 posto, dok je soja bila posijana na 66 posto planiranih površina.


Tagovi

Žitarice Cijene žitarica Tržište žitarica Crnomorske luke Cijene hrane Prehrambena sigurnost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.