Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište uljarica
  • 21.07.2022. 18:00

Padaju cene uljane repice - kakva je procena žetve?

Od juna su cene manje za 174 evra, a najviše uticaja ima evropska i kanadska žetva, tržište biljnog ulja i kretanje na tržištu nafte.

Foto: Depositphoto/hansgwprinsen
  • 1.001
  • 187
  • 0

Na evropskom tržištu fjučersa cene uljane repice su pale za avgustovski datum, i to za 29 evra na 630 evra po toni, dok se novembarski ugovor za 2022. smanjio za 20 evra na 647 evra po toni, izveštava Agrarheute.

Od početka juna je to manje za 22 odsto, odnosno 174 evra, a samo u poslednja dva dana je taj pad bio viši od 45 evra. Žetva u Evropi i Kanadi, tržište biljnog ulja i kretanje na tržištu nafte imaju uticaj i na cene ove uljarice. 

Procena ovogodišnje žetve

Krajem juna je Evropska komisija procenila žetvu na 17,86 miliona tona što je oko 860.000 tona više nego prošle godine. U obzir nije uzeto delovanje suše i vrelog talasa tokom jula.

Mračna procena: Gotovo pola teritorije EU u opasnosti od teške i dugotrajne suše

Zasejano je 5,7 miliona hektara, a najviše zbog povećanja površina u Francuskoj, Nemačkoj, baltičkim državama i Skandinaviji.

Žetvu u Francuskoj EK je procenila na 3,87 miliona tona. Nemački Raifeisenverband je procenio da će prinos u ovoj zemlji biti 3,8 miliona tona.

Analitičarska kompanija Stratedži Greins podigla je prognozu za ovogodišnju EU žetvu na 18,3 miliona tona.

Dobra žetva u Kanadi

Trenutno cene uljane repice smanjuju dobra očekivanja od žetve u Kanadi. Zasejane površine su nešto manje, jer je posejana jara pšenica. Kanađani su posejali 8,5 miliona hektara repice što je za sedam odsto manje, ali se očekuju odlični prinosi od 2,14 tona po hektaru. Setva je kasnila tri do četiri sedmice zbog oluja i poplava što bi moglo negativno uticati na usev.

Kretanje cijena uljane repice na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište > Uljana repica

Proizvodnja se procenjuje na 17,95 miliona tona, a prošle godine bila je samo 12,95 miliona tona. Zbog toga se očekuje povećanje izvoza za 71 odsto na 8,8 miliona tona.

Vreli talas i suša utiču na proizvodnju uljarica u SAD što bi moglo uticati na kretanje cena, a USDA je u svom Izveštaju umanjila ocenu za soju.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Žetva uljane repice Tržište repice Tržište uljarica Cene uljane repice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.