Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 15.05.2021. 18:00

Pad cena pšenice na svetskim berzama - kukuruz i dalje stabilan

Svetski izgledi za pšenicu u sledećem razdoblju 2021./22. pokazuju veću proizvodnju i potrošnju, ali i više trgovine i relativno stabilne zalihe.

Foto: Depositphotos/conceptw
  • 416
  • 28
  • 0

Objavljena je prognoza Američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) za žetvu pšenice, kukuruza i soje. Svetski izgledi za pšenicu u narednom razdoblju 2021./22. pokazuju veću proizvodnju i potrošnju, ali i više trgovine i relativno stabilne zalihe. Očekuje se da će se proizvodnja popeti na 789 miliona tona, stoji u izveštaju.

Što se tiče cena na pariškoj berzi EuroNext, one za tonu kukuruza su porasle na 257,25 evra, a za pšenicu su pale na 225,50 evra u odnosu na prošlu nedelju. Čikaška berza CME beleži rast cena za obe kulture. Na njoj se tonom kukuruza trguje po ceni od 234,36 evra, a pšenice za 236,80 evra.

Kao razlog navode veću proizvodnju u Argentini, Evropskoj uniji, Velikoj Britaniji, Maroku, Ukrajini te SAD-u, a koja bi trebalo nadoknaditi nešto manje prinose u Australiji i Kanadi. Ruska proizvodnja od 85 miliona tona koju očekuje USDA odgovara rekordnom rezultatu iz prethodne godine - uglavnom zbog povećanja površina pod ozimom pšenicom.

Prema ovoj proceni, poveća će se i globalna potrošnja te žitarice za 7,8 miliona tona i to na novi rekord od 778,7 miliona tona. Ističu i da će njen izvoz rasti i to u Alžir, Indoneziju, EU i Bliski Istok. Međutim, za Rusiju se najavljuje da će ponovo biti njen vodeći izvoznik sa 40 miliona tona. Predviđen je i veći izvoz iz EU, Argentine i Ukrajine. Evropski je procenjen na 33 miliona tona, nakon prethodnih 30 u prošloj sezoni. Globalne zalihe ostaće stabilne na 295 miliona tona, a Kina će imati većinski udeo.

Svet kupuje više soje

Predviđa se da će svetska proizvodnja uljarica doseći 632 miliona tona zbog rekordno posejanih površina. Takođe, očekuje se rast proizvodnje za 23 miliona tona na 386 miliona. Prognozira se i da će njihova globalna potrošnja porasti za tri odsto u nadolazećoj sezoni.

Brazilski prinosi mogli bi da se popnu na rekordnih 144 miliona tona, dok se najavljuje da će sledeći argentinski prinosi porasti za pet miliona tona na 52 miliona tona. U SAD-u se predviđa povećanje proizvodnje soje sa 112,5 na gotovo 120.

Međutim, i globalni izvoz soje mogao bi da se poveća za jedan odsto, na 172,9 miliona tona. Navedeno je da će se smanjiti američki udeo, dok će se brazilski povećati sa 50 odsto u 2020./21. na 54 odsto u 2021./22. Istovremeno se predviđa da će se kineski uvoz povećati za milion tona. Globalne zalihe soje predviđaju se na 91,1 miliona tona, što je porast od 4,6 miliona tona.

Očekuje se da će se globalna proizvodnja suncokreta i uljane repice povećati za šest odsto, jer se proizvodnja suncokreta povećava u Ukrajini, Rusiji i EU, a uljane repice je veća u Kanadi.


Tagovi

Cene pšenice Cene kukuruza Proizvodnja soje Tržište žitarica Svetska tržišta


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.