Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje useva
  • 22.03.2019. 18:00

Ozimim usevima odgovarala bi obilnija kiša

Stručnjaci ocenjuju da bi ozimoj pšenici i ječmu odgovarale obilnije padavine u aprilu i maju, a to ne bi smetalo ni kukuruzu soji i suncokretu čija setva nam predstoji.

Foto: Bigstockphoto/Goncharuk
  • 111
  • 9
  • 0

Pšenici, šećernoj repi i ostalim ozimim usevima pogodovale bi obilnije padavine tokom aprila i maja. Kako tvrde stručnjaci, a prenosi Dnevnik, predstoji nam setva kukuruza, suncokreta i soje, dodajući da bi i njima prijalo da u zemljištu bude dovoljno vlage. Međutim, ratari se žale da su usevi slabo razvijeni za ovo doba godine, naročito ako se njihovo stanje uporedi sa prethodnim godinama.

Pšenica posejana u prvoj polovini oktobra nalazi se u fazi od tri lista do tri bočna izdanka. Vladimir Aćin iz Odeljenja za strna žita Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, naglašava da to znači da je stanje vrlo šaroliko kod rano posejanih useva zbog suše i neujednačenog nicanja tokom oktobra i prve plovine novembra.

Posejno manje ozime pšenice i ječma nego lane

On dodaje da je posejano ukupno oko 550.000 hektara ozime pšenice i oko 80.000 hektara ozimog ječma, napominjući da je to je manje u odnosu na proizvodnu sezonu 2017/18 kada je pod ozimom pšenicom bilo 643.000 hektara, a pod ječmom oko 106.000 hektara. Aćin navodi da se usevi posejani krajem oktobra i početkom novembra prošle godine nalaze u fazi bokorenja, što znači jedan bočni izdanak i ujednačeniji su u rastu. On kaže da je trenutno aktuelna setva šećerne repe, dok početkom aprila kreću setve suncokreta, kukuruza i soje. Taj stručnjak tvrdi da bi bilo dobro da padne obilnija kiša koja bi sigurno popravila vlažnost i u dubljim slojevim zemljištima.

Manjak vlage u zemljištu odraziće se na useve kukuruza, soje i suncokreta

Osim padavina, usevima bi, prema Aćinovim rečima, odgovarale i umerene temperature oko prosečnih vrednosti za april i maj, to jest oko 12°C u aprilu i 17°C ili 18°C stepeni u maju. Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, stanje vlage zemljišta u Vojvodini je do jednog metra dubine oko 80 milimetara što je najmanji sadržaj u poređenju sa poslednjih 6-7 sedam godina. Vladimir Aćin kaže da bi to moglo uzrokovati probleme i usevima kukuruza, suncokreta i soje. On dodaje da je od početka 2019. godine u Novom Sadu i okolini bilo oko 70 litara padavina po metru kavdratnom, dok je višegodišnji prosek je oko 90 l/m2

Ratari da obrate pažnju na razvoj korova

Stručnjaci ne bi voleli da se ponovi april i početak maja prošle godine kada su zabeležene rekordne temperature za taj period. Lane je u aprilu prosečna temepratura bila 18°C, a u maju 20°C.  Aćin navodi da su trenutno usevima potrebne obilinije padavine u odnosu na višegodišnji prosek za april i maj i umerene temperature. Takvi vremenski uslovi bi omogućili slabije razvijenim biljakama da sporije prolaze kroz faze rasta stabla (vlatanja) i kasnije i formiranje i nalivanje zrna. On zaključuje da proizvođači treba da obrate pažnju i na pojavu korova, jer će njihovo napredovanje biti lakše zbog slabije razvijenih useva.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Uzgoj pšenice Usevi Ratarstvo Uzgoj šećerne repe Vlažnost zemljišta Vladimir Aćin Temperatura


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.