Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ozimi usevi
  • 16.02.2021. 15:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Ozimi usevi: Dovoljno vlage, neće biti štete usled niskih temperatura

Februar je mesec kada ozimi usevi miruju. Iako nisu sve kulture posejane u optimalnom roku, stanje na terenu je zadovoljavajuće.

Foto: Sanja Dovečer
  • 381
  • 193
  • 1

Ozime ratarske kulture su dobrog opšteg stanja iako je setva zbog sušne jeseni pomerena van optimalnog roka. Snega nije bilo, ali ni velikih mrazeva, pa se stručnjaci nadaju da će biljke dobro podneti poslednjih mesec dana zime.

"Pšenica, ali i sva druga strna žita koja su posejana jesenas nalaze se u dobrom stanju. Manjih problema ima sa ječmom na parcelama gde je kiselo zemljište ili je bilo golomrazice, na tim prvim listovima, ali štete neće biti", kaže agronom Milutin Đokić iz Instituta za ratarstvo, stočartvo i povrtarstvo iz Novog Sada.

Mlade biljke pšenice u borbi protiv mraza - kako stiču otpornost?

"Sneg koga je bilo u jednom periodu, i koji se otopio dao je dovoljno vlage zemljištu i to je jako bitno zbog predstojećeg perioda da se vlaga akumulira dok ne počne period vegetacije. Pšenica, ali i sve druge strne kulture su otporne na niske temperature, mogu izdržati i do -15 stepeni čak i ako nema neke zaštite, neće doći do oštećenja biljke."

Za setvu pšenice se sve češće koristi sopstveno seme

Pšenica je prošle godine u otkupu bila 16 do 17 dinara, iako je sada ta cifra već na 25 i 26 dinara, mnogi proizvođači izgubili motivaciju da je predaju na otkup, pa se ona našla u spremištima proizvođača.

"Prošle godine nešto su smanjene parcele pod pšenicom, u poljoprivrednim apotekama ostalo je dosta semena koje je bilo predviđeno za setvu. Da li je u pitanju ekonomski problem ili nešto drugo, poljoprivrednici su verovatno koristili svoje seme. Đubrivo moraju da kupe, seme ne", napominje Đokić.

Ratari često seju umesto deklarisanog svoje seme pšenice (foto: D. Jovanović)

"Primećuje se i da je u poljoprivrednim apotekama povećana prodaja sredstava za zaštitu semena. Sve je veći problem ekonomska situacija, procenjujemo da je više od polovine poljoprivrednika zasejalo sopstveno seme. Ono što bi trebalo da znaju da više od jedne godine ne bi trebalo da seju takvo seme."

Najlošije seme završava u stočnoj hrani

Zaštita semena u domaćinstvima ne može se uraditi kao kada je u pitanju sertifikovano seme, zbog čega postoji opasnost da biljke budu podložnije bolestima.

"Seme pšenice se mora zaštiti, mora se tretirati najmanje jednom, a nekad i dva puta. Zrno mora da je čitavo i zdravo inače je podložno bolestima i napadima štetočina, a mlinovi i otkupljivači traže određeni kvalitet", kaže naš sagovornik i dodaje da uglavnom ono najlošije seme završava u stočnoj hrani.

Seme koje nije ove godine upotrebljeno za setvu, vraća se kompanijama koje su ih proizvele, ponov se obavlja kontrola, redeklariše se, a ukoliko se standardi ne zadovolje, onda to seme može biti upotrebljeno u ishrani riba ili proizvodnji alkohola.

Poljoprivrednici izbegavaju višefazno prihranjivanje?

Februar je mesec kada potrebno prihraniti pšenicu i druge ozime useve. U  Kolubarskom okrugu su kisela zemljišta, pa se uglavnom preporučuje da se za prihranu koristi KAN jer u njemu ima krečnog materijala. Struka savetuje da se prihrana obavi u dve faze, ali poljoprivrednici to uglavnom izbegavaju kako ne bi ulazili više puta u njive i gazili useve.

"Kada se koristi KAN, biljka brže usvaja i koristi to đubrivo, a preporuka je i da se pre tretiranja uradi analiza zemljišta N-min netodom i da se utvrdi količina aktivnog azota u zemljištu. Time se određuje i količina đubriva koju treba upotrebiti. Prvo se upotrebi 70 odsto potrebne prihrane, a krajem marta ili početkom aprila preostalih 30", kaže stručnjak sa novosadskog Instituta i dodajeda je pogrešno svo đubre baciti odmah ili onako od oka, to je, napominje, bacanje para.

Pre tretiranja uraditi analizu zemljišta N-min metodom

Valjevski kraj nije poznat po uzgoju soje i suncokreta, ali se iz godine u godinu broj hektara povećava.

"Soja se pre pet do šest godina sporadično gajila, a sad zauzima površine od pet do šest hektara. Nekada je u otkupu bila oko 40 dinara, sad je već 70. Duplirana je i cena suncokreta u odnosu na neke ranije godine. Ipak, cene nisu stabilne i variraju, zbog čega poljoprivrednici brzo odustaju od gajenja", kaže Đokić i preporučuje da se suncokret silira, da se koriste hibridi koji su grupe zrenja 400, jer stižu u vreme kada počinje i silaža kukuruza i to je veoma dobar dodatak za ishranu životinja, naročito mlečnih krava.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Milutin Đokić Ozimi usevi Pšenica Kolubarski okrug Prihrana


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste znali da su za neke od značajnih inovacija u poljoprivredi zaslužne žene? 💡 Njihove vizije unapredile su poljoprivredne prakse, bilo da je reč o održivosti, tehnologiji ili biodinamici. Harijet Vilijams Rasel, Rejčel Karson i Mar... Više [+]