Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 16.03.2022. 13:30

Ozima strna žita u Banatu u dobroj kondiciji, ali ugrožena korovima

Na parcelama su dominantno prisutni korovi, u ovoj vegetacionoj godini vrlo brojni, pre svega veronika, mišljakinja, gorušica, palamida.

  • 204
  • 31
  • 0

Usevi ozimih strnih žita se nalaze u fenološkoj fazi intenzivnog bokorenja, dobre kondicije i dobrog zdravstvenog stanja. Na biljkama imamo razvijeno do četiri do pet sekundarnih stabala. Razlike u rokovima setve se polako izjednačavaju, razvijenije biljke u smislu velikog broja sekundarnih stabala i visine kod ranijih rokova, ali i biljke iz kasnijih rokova setve ne zaostaju mnogo, navosti stručnjak za ratarstvo Poljoprivrednbo stručne službe Zrenjanin Snežana Parađenović.

Od oktobra meseca pa sve do sada imali smo vrlo povoljne meteorološke uslove za razvoj biljaka sa dobrim rasporedom padavina tokom zimskih meseci, pa je od 1.oktobra do 14. marta ukupno palo 236 mm/m2. Najviše padavina bilo je u novembru 84,2 mm/m2, a najmanje u januaru 13,8 mm/m2 - merno mesto AMS lokalitet Banatsko Karađorđevo.

Uočene biljne bolesti

Temperature zemljišta i vazduha nisu imale veće oscilacije postepeno su se snižavale, bez većih padova. Faza u kojoj su trenutno ozima strna žita je najotpornija faza prema niskim temperaturama, tako da usevima ne preti izmrzavanje. U proteklom periodu zabeležen je intenzitet biljnih bolesti tipa pegavosti (Septoria tritici do 22 odsto) i pepelnice (Erysiphe graminis do pet odsto), veći procenat je na ranijim rokovima setve, ističe Parađenovićeva.

Zabeležen je intenzitet biljnih bolesti tipa pegavosti i pepelnice

U usevima ječma dominira mrežasta pegavost (Pyrenophora teres 24 odsto) dok su pepelnica i sočivasta pegavost ječma manje prisutne (Erysiphe graminis pet odsto, Rhynchosporium secalis 10 odsto).

Od srede zahlađenje sa padavinama - zabeleženi simptomi bolesti ozimih useva

Podsetimo, tokom proteklih sedam dana u usevima ozime pšenice je registrovano prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice, pepelnice žita i rđe, a u usevu ozimog ječma prisustvo simptoma mrežaste i sočivaste pegavosti lista ječma i pepelnice žita.

Suzbijanje korova

Međutim, na parcelama su dominantno prisutni korovi, u ovoj vegetacionoj godini vrlo brojni, pre svega veronika, mišljakinja, gorušica, palamida.

Vegetacija je krenula sa korovima

Preporuka proizvođačima je da čim vremenski uslovi dozvole - pre svega rast temperatura, preduzmu herbicidni tretman u cilju smanjenja konkurencije gajenim biljkama zbog potrošnja vode i hraniva. Zdravstveno stanje ozimih strnih žita kontinuirano će se pratiti i u sledećem periodu, najavljuje zrenjaninski stručnjak.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Ozimi usevi Pegavost Pepelnica Snežana Parađenović PSSS Zrenjanin Korovi Hemijski tretman


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...