Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 30.06.2022. 07:30

Ove sedmice rastu cijene pšenice, kukuruza i uljane repice?

Tržište je poljuljano informacijom koja stiže iz SAD-a. Ondje je stanje zaliha žitarica i soje loše

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 109
  • 28
  • 0

Traje nikad neizvjesnija sezona za usjeve žitarica i njihovu cijenu. Tržište jedne sedmice bilježi rast, pa pad, a onda opet rast. Tako je i ovih dana. Cijene pšenice, kukuruza i uljane repice opet rastu. 

Razlozi su većinom već poznati, a kako vrijeme odmiče, predviđanja analitičara potvrđuje i samo tržište. Najnovija informacija stiže iz SAD-a gdje je stanje zaliha žitarica i soje prilično loše. Čak i ako žetva pšenice ondje bude dobra, snabdijevanje globalnog tržišta je i dalje na klimavim nogama. 

Vijest koja će imati utjecaja dolazi iz Gruzije čija će vlada zabraniti izvoz pšenice i ječma do 1. jula 2023., a kao razlog navode globalno pitanje prehrambene sigurnosti, uzrokovane, kako ističu u svojoj uredbi, ratom Rusije i Ukrajine. Ova odluka na snagu stupa od 4. jula 2022., navodi georgiatoday.

Najviše rasla cijena repice

Cijene pšenice za novi usjev na evropskom terminskom tržištu porasle su za gotovo 7 eura na 356,75 eura po toni, a kukuruza za 3,5 €, odnosno 303,50€/t. Uljana repica, nakon prošlosedmičnog pada, bilježi najveći skok i to za gotovo 16 eura i sada tona iznosi 697,25€, navodi Agrarheute

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Okidač za ovakav oporavak bio je izvještaj američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) o stanju zaliha žitarica i napretku žetve. Naime, USDA je smanjila ocjenu zaliha kukuruza od dobre do izvrsne za 3 postotna boda na 67 posto. Žetva soje također je pala za 3 boda na 65 posto.

Ondje je požnjeveno 41 posto ozime pšenice, a samo 30 posto onoga što je ostalo je u dobrom ili izvrsnom stanju, što je značajno manje od 48 posto koliko je bilo u istom razdoblju prošle godine. 

Vremenske prilike čine svoje (Foto: M. Popić) 

Rekordan ruski izvoz unatoč sankcijama? 

Kada je riječ o ukrajinskim žitaricama, i dalje se vode dogovori oko transporta. 

Samo tri ukrajinske luke rade punim kapacitetom

Ukrajinski izvoz ove robe pao je za oko 44 posto na godišnjem nivou na 1,11 milion tona u prva 22 dana juna, pokazali su podaci Ministarstva poljoprivrede.

Rusija bi, s druge strane, mogla imati rekordnih 41 milion tona pšenice na raspolaganju za izvoz u 2022./23., što je 25 posto više u odnosu na aktualnu sezonu, bez obzira na sve sankcije i druge izazove, prenosi agriculture


Tagovi

Cijene žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena repice Nova žetva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]