Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 21.03.2019. 08:00

Ove godine 30% manje šećerne repe na banatskim njivama

Setva šećerne repe je počela u srednjem Banatu. Uslovi su za sada gotovo idealni, ali su ratari zabrinuti zbog nedostatka zimske vlage, velikih zaliha, kolebanja cena i pitanja isplativosti uzgoja.

Foto: Depositphotos/n.shumanski
  • 126
  • 20
  • 0

Na vojvođanskim poljima počela je setva šećerne repe. Kako prenosi RTS, površine su za 30% manje nego prošle godine, ali se to, prema procenama stručnjaka, s obzirom na zalihe šećera, neće u većoj meri odraziti na tržište. Uzrok manjeg interesovanja za gajenje šećerne repe je znatno manja cena šećera na svetskom tržištu, koja je od 2006. godine pala za više od 300 evra po toni. To je smanjilo i otkupne cene repe za domaće poljoprivrednike, a posebno se odrazilo na individualne poljoprivredne proizvođače.

Ratari: Pored dobre cene proizvodnja repe neisplativa

Setva je počela u srednjem Banatu. Uslovi su za sada gotovo idealni. Međutim, ratari su zabrinuti zbog nedostatka zimske vlage. Ratar iz Lazareva Dragan Šarović kaže da trenutno prema njegovoj proceni zemlji nedostaje 200 litara vode po hektaru.

Kolebanje cena šećera zabrinulo je i porodicu Šarović iz Lazareva koja se proizvodnjom repe bavi duže od 5 decenija. Lane su oni repu gajili na 60 hektara, dok ovog proleća seju tri puta manje. Mladen Šarović objašnjava da uprkos tome što je cena dobra i iznosi 32 evra po toni, kao i prošle godine, brine ih to što im lane od ukupne količine zdrave predate repe, zbog truleži odbijeno 30% roda. Tako da ta cena od 32 evra kad se smanji za 30 procenata i nije baš toliko isplativa.

Šećerane proizvođačima nude dodatne podsticaje

Ni drugi proizvođači i pored svih problema ne odustaju od proizvodnje, pre svega zbog plodoreda. Rade Cvetinović iz Lazareva kaže da kada je reč o ceni, ove godine je setva malo skuplja zbog nafte, a i cena đubriva je malo veća nego lane.

Pojedine šećerane, da bi povećale površine pod repom, kooperantima nude dodatne subvencije. Direktorka sirovinskog sektora fabrike "Helenik šugar" Irena Stojanović, kaže da svako ko je sa njima potpisao ugovor sa berzom, pošto im je tako koncipiran ugovor, šećerana garantujemo skalu tako da ima dodatnih 1,5 evro stimulacije na sve ono što je prethodno nuđeno proizvođačima. Trenutna cena je 34,5 evra plus skala koja može doći i do 40 evra, plus 50% gratis semena za setvu.

Manja setva neće se odraziti na tržišne prilike

U našoj zemlji godišnje se troši 250.000 tona, a domaće šećerane su prošle godine proizvele oko 350.000 tona šećera. Stručnjaci se slažu u oceni da će, čak i uz manje površine pod repom, šećera biti dovoljno za srpsko tržište, ali i za izvoz.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Šećerna repa Setva Banat Cena Dragan Šarović Mladen Šarović Šećerane Podsticaji Tržište


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃