Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan žitara
  • 24.05.2023. 16:30

Ova godina neće biti rekordna: Kukuruza manje posejano, veći uvoz semenskog

Ove godine, očekuje se da će biti zasejano oko 920.000 ha pod kukuruzom - pet odsto manje nego prošle sezone, sa kojih se očekuje rod od 5,7 miliona tona, dok se domaća potrošnja procenjuje na 4,2, 4,3 miliona tona.

Foto: Depositphoto/Smileus
  • 444
  • 78
  • 0

Na Danu žitara, u okviru 90. Međunarodnog sajma poljoprivrede, mogli su se čuti zanimljivi podaci, ali ne toliko prijatni za naše čitaoce.

Ove godine, očekuje se da će biti zasejano oko 920.000 ha pod kukuruzom - pet odsto manje nego prošle sezone, sa kojih se očekuje rod od 5,7 miliona tona, dok se domaća potrošnja procenjuje na 4,2, do 4,3 miliona tona. Proizvodnja ove žitarice na svetskom nivou biće povećana, a poslednjih meseci prošle godine i početkom ove uvezene su veće količine semenskog kukuruza.

"Ove godine ne možemo da očekujemo rekorde u proizvodnji", izjavila je direktorka udruženja Sunčica Savović.

Neće biti rekorda ove godine, kaže Savović (foto: j. Kuzmić)

"Od početka tržišne godine za kukuruz, u periodu oktobar 2022. godine do aprila, izvezeno je samo 250.000 tona, isključivo zbog problema sa kvalitetom - odnosno toksinima."

Imamo li gde da izvozimo?

Pšenice je prošle godine zasejano 17 odsto više pšenice - na 725.000 ha. Očekuje se rod između 3,6 i četiri miliona tona. 

"Ove godine sa svim zalihama, očekujemo rekordan izvoz pšenice, ako do njega dođe", rekao je Slavko Jovanović ispred pomenutog udruženja, podsećajući na prošlogodišnju zabranu izvoza koju oni nisu podržali.

Jovanović nije optimističan kad je u pitanju izvoz

"Cene žitarice u martu 2023. u odnosu na isti period prošle godine su pale za više od 21 odsto, a kod uljarica za više od 48 odsto", kaže Jovanović te da naša izvozna pozicija više nije luka Konstanca zbog prezasićenja ukrajinskim žitom, pa Srbija mora da traži druga tržišta, ali on "ne vidi gde".

Inače, najviše Rumuni kupuju naš kukuruz, Italijani pšenicu, komšije iz Bosne i Hercegovine suncokret.

Dupliran uvoz soje

Što se tiče uljarica, u odnosu na 2021. godinu - prošle je, zbog dve loše sezone, izvoz soje bio smanjen za čak 90 odsto! S druge strane, dupliran je bio uvoz soje, a primetan veći uvoz ječma, najviše iz Hrvatske. Naša uljarica je ove godine zasejana na 202.000 ha, što je 16 odsto manje nego lani.

Više suncokreta i šećerne repe, manje posejano soje nego prošle godine

Na Danu žitara obeleženo je 45 godina postojanja udruženja "Žita Srbije" koje danas okuplja 58 članica među kojima je 12 u Upravnom odboru. Kao i svaki put, i ovaj su najveći izvoznici primili povelje za svoja postignuća. Tako se za najvećeg izvoznika sojinog ulja izdvojila Sojaprotein iz Bečeja, suncokretovog ulja Dijamant Zrenjanin, uljane repice RWA Beograd, soje firma Vimeksim Novi Sad, suncokreta Trading team iz istog grada, ječma CHS, pšenice Agroglobe, a kukuruza - firma Balkan Commodities International koja je proglašena i za izvoznika godine.


Tagovi

Proizvodnja kukuruza Sunčica Savović Slavko Jovanović Balkan Commodities International Uvoz soje Izvoz pšenice Rod kukuruza


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner