Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvalitet pšenice
  • 05.04.2016. 16:00

Otkup pšenice na osnovu kvaliteta

Svega oko 20 odsto skladištara u Srbiji odvaja pšenicu po kvalitetu, zbog čega je neophodno unaprediti klasifikaciju žitarica, istaknuto je na seminaru "Otkup pšenice na osnovu kvaliteta" u PKS.

  • 405
  • 13
  • 0

Svega oko 20 odsto skladištara u Srbiji odvaja pšenicu po kvalitetu, zbog čega je neophodno unaprediti klasifikaciju žitarica, istaknuto je na seminaru "Otkup pšenice na osnovu kvaliteta" u PKS.

Prilikom prijema pšenice uobičajena je praksa da se meri samo masa i vlaga, a nakon toga sva pšenica odlazi u iste ćelije, tako da se dobija nestandardizovani materijal. Razvrstavanje žitarica po grupama kvaliteta može se sprovesti sistemom javnih skladišta, izmenom zakonske regulative i uvođenjem proteinskog sastava kao obaveznog parametra kvaliteta, kao i sistemom podsticaja, tržišnim intervencijama, nabavkom žitarica radi prehrambene sigurnosti, uvođenjem centralizovanog sistema za kontrolu kvaliteta žitarica, ukazano je na seminaru, koji je na inicijativu Semenarske asocijacije Srbije, organizovala Grupacija za semenarstvo Udruženja za poljoprivredu PKS.

Očekuje se donošenje Pravilnika o minimumu kvalieteta pšenice

U narednom periodu očekuje se donošenje Pravilnika o minimumu kvaliteta pšenice, a seme koje bude ispod tog minimuma, biće klasifikovano kao stočna hrana. Silosi nisu opremljeni opremom koja bi na prijemu merila sve parametre za kvalitet, pa je neophodno obezbediti rok za nabavku opreme i subvencionisane kredite kako bi se skladištari pripremili za sprovođenje Pravilnika. Na skupu je objašnjeno i da se sistem javnih skladišta za poljoprivredne proizvode zasniva na licenciranju, posebnoj kontroli i dodatnim garancijama poslovanja.

U proteklih pet godina u Srbiji pšenica se gajila na površini od oko 616.000 hektara, sa prosečnim prinosom od 3,96 tona po hektaru i ukupnom godišnjom proizvodnjom od oko 2,4 miliona tona, naveo je Nenad Budimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS, naglašavajući da je kvalitet semena veoma važan segment u poljoprivrednoj proizvodnji.

U toku je usklađivanje Zakona o semenu sa propisima EU

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Zoran Rajić naglasio je da je u toku usklađivanje Zakona o semenu sa evropskim propisima. U 2015. godini ukupno je proizvedeno semena pšenice na površini od 40.688 hektara, od čega su najveće površine, oko 17.360 hektara, bile pod semenskom pšenicom, a prema proceni prinosa dorađenog semena, proizvedeno je oko 109.000 tona semena pšenice. Akreditovane laboratorije ispituju kvalitet semena poljoprivrednog bilja, po međunarodno priznatim metodama. Postoji 18 laboratorija akreditovanih od strane ATS-a i tri laboratorije akreditovane od strane ISTA - Međunarodna asocijacija za ispitivanje semena.

Generalni sekretar Semenarske asocijacije Srbije Svetlana Balešević Tubić istakla je da će ovakvi skupovi pokrenuti inicijativu za rešavanje aktuelne problematike gajenja, prerade i otkupa pšenice na osnovu kvaliteta, kako bi Srbija imala što kvalitetniju sirovinu za pekarsku industriju. Zaključci skupa biće prosleđeni svim relevantnim institucijama.

Foto:bigstockphotos.com;Gajus


Tagovi

Otkup pšenice Kvalitet Stočna hrana Seme pšenice Pravilnik o mininumu kvaliteta pšenice Grupacija za semenarstvo Udruženja za poljoprivredu PKS Nenad Budimović Zoran Rajić Svetlana Balešević Tubić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]