Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraživanje zemljišta
  • 21.07.2022. 07:30

Oranje i obrada zemljišta na padinama ugrožava buduće prinose

Teška mehanizacija ubrzava smanjenje debljine zemljišta. Šta nas očekuje u budućnosti?

Foto: Depositphotos/tan4ikk
  • 464
  • 133
  • 0

Nova studija Lankaster Univerziteta iz Velike Britanije i Augsburga iz Nemačke otkriva da oranje i obrađivanje na padinama brdovitih površina uzrokuje propadanje površinskog obradivog sloja zemljišta, objavio je ScienceDaily.

Naučnici koji su uradili istraživanje tvrde da ako poljoprivrednici ne prestanu da na ovakav način obrađuju padine, dugoročno bi se zemljište na obroncima moglo istanjiti do tačke u kojoj je rast useva za hranu ozbiljno ugrožen. Gubitak obradivog sloja ugroziće buduće prinose.

Ugrožena buduća proizvodnja

Poljoprivrednici su vekovima obrađivali obronke, ali uz upotrebu tradicionalnih plugova koje su vukle domaće životinje. Prelaskom na sve jaču i veću poljoprivrednu mehanizaciju doprinelo je zahvatanju dubljih slojeva, pomeranju većih količina zemlje i pogodovalo eroziji uzrokovanoj vremenskim prilikama.

Sloj zemljišta na padinama je prirodno tanji, a njegovim preokretanjem i rastresanjem kidaju se veze između čestica zemlje.

Upotreba pluga donosi više gubitaka nego koristi?

Profesor Džon Kuinton, s Univerziteta Lankaster i jedan od dva glavna istraživača studije, rekao je da uloga obrade u smanjenju dubine zemljišta ostaje nedovoljno prepoznata pretnja biljnoj proizvodnji.

Zemljište bi se na obroncima moglo istanjiti (Foto: Julijana Kuzmić)

"Znamo da obrada pomera značajne količine prema donjim delovima padina, a one često premašuju količinu koju inače pokreće erozija vode i vetra, ali smo malo znali o tome kako smanjenje sloja zemlje utiče na prinose useva."

Profesor Piter Finer s Univerziteta u Augsburgu ukazao je da će ovaj problem postati sve ozbiljniji u mnogim delovima sveta kako mašine nastavljaju da budu sve jače, a klimatske promene povećavaju učestalost suša.

Istraživani usevi pšenice i kukuruza

U nemačkoj regiji Ukermark, koja je visoko mehanizovana i vrlo produktivna poljoprivredna regija u Evropi, naučnici su proučavali useve pšenice i kukuruza. Poljoprivredna proizvodnja se ovde realizuje najmanje 1.000 godina, ali je istraživanje pokazalo da će tokom sledećih pedeset prinosi ove dve kulture verovatno pasti jer - savremena mehanizacija ubrzava eroziju.

Rezultati su pokazali da će ako se nastavi uobičajena obrada doći do pada prinosa ozime pšenice do 7,1 odsto u roku od 50 godina i do 10 odsto tokom jednog veka. Za kukuruz je predviđeno smanjenje do četiri odsto tokom 50, odnosno 5,9 odsto tokom 100 godina. Rezultat smanjenja će biti najizraženiji u vreme suše jer tanki sloj zemljišta nije u stanju da zadrži neophodnu vodu.

Suša potencira problem (Foto: M.C.Celić)

Naučnici naglašavaju potrebu hitnog delovanja kako bi se zaustavio gubitak zemljišta

Biće neophodno prilagoditi brzinu obrade zavisno od položaja nagiba i ukupno smanjenje dubine obrade kako bi se usporio proces erozije.

Efekti uticaja klimatskih promena prilikom ovih ispitivanja nisu bili uključeni, ali istraživači veruju da će pritisak erozije tla verovatno biti pojačan kako one budu povećavale učestalost sušnih perioda u sezoni uzgoja useva.


Tagovi

Obrada zemljišta Oranje padina Istraživanje zemljišta Prinos kukuruza Prinos pšenice Džon Kuinton


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u