Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine žitarica
  • 26.04.2020. 16:00

Oprez: Žitni balac se pojavio u usjevima strnina

Larve najveće štete prave oštećivanjem zastavičara - vršnog lista od kog zavisi uspješnost nalijevanja zrna.

Foto: Bekir Dolić
  • 300
  • 33
  • 0

Svjedoci smo pojave pandemije izazvane globalnim širenjem virusa Covid-19. Ova situacija dovela je stanovništvo u stanje straha pa su se mnogi odlučili na sjetvu usjeva za ljudsku ishranu na ukupnim obradivim površinama u BiH. U posljednji deset godina nismo imali toliko zasijanih površina kukuruza, krompira, graha i ostalih gajenih vrsta. Što se tiče jare sjetve strnih žitarica, sjeme od nekih vodećih regionalnih sjemenskih kuća bilo je nedostupno, a i rokovi sjetve su već završeni.

Nažalost, na jesen se u vrlo malom broju zasijalo žito što se tiče ozime sjetve u 2019. Kultura sijanja pšenice za domaćinstvo, na manjim površinama, od 1 do 5 dunuma gotovo da je izumrla. Razlog tome su skupi izdaci prilikom proizvodnje pšenice. Takođe, sjetva zobi gotovo da nije zastupljena jer je uglavnom bila namijenjena za ishranu radnih konja. Ječam i raž su dopunske žitarice u ljudskoj ishrani, ali i bitne komponente u pripremi gotovih koncentratnih smjesa za domaće životinje, naročito ječam.

Sad u maju slijedi pojava larvi

Najčešće štetočine koje se pojavljuju u ratarskim usjevima su: lisne vaši (Aphidedae), sovice pozemljuše (Agrotis spp.), puževi golaći (Molusca), koji se javljaju na ječmu te neki drugi u manjem broju, a naznačajnija štetočina strnih žita je žitni balac (Oulema sp.).

Dvije su vrste ovog štetnog insekta najvažnije: crveni (Oulema melanopus) i plavi (Oulema lichenis). Crveni žitni balac je puno štetniji. Tijelo mu je sitno, 3 - 6 mm. Jaja su žute boje, a kasnije crvene. Larve su žute, pokrivene sluzi koja od izmeta pocrni. Razvoj insekata i ishrana zavisi od temperatura. Odrasli oblici prezime u ostacima žita, u tlu te na ćoškovima parcela obraslih travom.

Žitni žižak: Provjerite vaše hambare i uskladištene količine žita

Prvi odrasli oblici javljaju se kada srednja temperatura 15-dnevnog razdoblja prijeđe 7 stepeni Celzijusa, a dnevna temperatura dostigne 10 stepeni. Najčešće se pojavljuju krajem marta i u aprilu. Imago se hrani na listu i intenzivno ga progriza u obliku uskih pruga. Tako se najčešće i uoči, odnosno,  njegov imago ili lutka. Nakon određenog vremena ishrane dolazi do kopulacije. Jaja odlažu u nizu uz glavnu žilu lista. Razvoj od jajeta do ličinke zavisi od temperatura. Već pri 25 C° za šest dana larve izlaze iz jaja. Njihova jača pojava tek je u maju, a maksimalni napad u drugoj polovini mjeseca.

Larve najveće štete prave oštećivanjem zastavičara - vršnog lista od kog zavisi uspješnost nalijevanja zrna. Stručnjaci navode da je potrebno, ako se bar 10-15% larvi razvije iz jaja, odraditi tretman insekticidima.

Mjere prevencije i suzbijanje štetočine 

Stručnjaci u BiH su, obilaskom usjeva kod ratara, već uočili larve, ali i imaga žitnog balca.

Domaći poljoprivrednici najčešće ne reaguju na vrijeme po pitanju ovog insekta. Uništavanjem lisne mase, a naročito zastavičara, lema bitno umanji prinose.

Mjere prevencije su plodored, biranje područja koja su u  odgovarajućoj mjeri vjetrovita, izbjegavanje sjetve žita do takozvanog neodgovornog komšije i izbjegavanje kotlina i zabarenih područja te regija do rijeka, bara, potoka. U vlažnim uslovima, lema se znatno više pojavljuje i razmnožava.

Vrijeme je za borbu protiv žitnog balca

Ipak, budući da je ona već dijagnosticirana na terenu u BiH, trebamo se osigurati i primjeniti hemijske mjere suzbijanja, odnosno, insekticide.

Pošto je već uočena, reagujte na vrijeme

Primjena hemijskih preparata za suzbijanje odraslih oblika štetočine mora se vršiti ukoliko se identificira 25 jedinki na metru kvadratnom u usjevu. Što se tiče larvi, tretman treba obaviti kada se 10-15% izleže iz jaja. Taj stadij kod nas je već aktuelan tako da slobodno možemo vršiti tretman.

Oni koji nisu do sad radili tretman herbicida i prvu folijarnu prihranu, kao i tretiranje fungicidima za zaštitu lista, mogu kombinovati navedene preparate sa insekticidima protiv leme, ako proizvođač tog preparata dozvoljava kombinovanje sredstava.

Najefikasniji insekticidi za suzbijanje žitnog balca su: Fastac, Karate Zeon, Biscaya, Cythrin, Warrant Power, Decis, Proteus.


Tagovi

Žitni balac Strne žitarice Mjere prevencije Uništavanje lisne mase Pojava imaga Pojava larvi Oštećivanje zastavičara Štetočine strnih žita


Autor

Bekir Dolić

Više [+]

Diplomirani inžinjer opće poljoprivrede, radi na terenu BiH, zaljubljenik u voćarstvo i hortikulturu. Zanima se za autohtonu genetiku svih biljnih vrsta.