Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 21.10.2022. 15:00

Oporavljaju se cene pšenice i kukuruza na svetskom tržištu

I dalje traje neizvesnost oko izvoza iz crnomorskih luka, što diktira rast cena. Ali, izvoz žitarica iz Evrope ide veoma dobro.

Foto: Depositphotos/zullu_z@yahoo.com
  • 182
  • 26
  • 0

Posle pada u četvrtak, evropska cena pšenice se oporavila, a uz povećanje od tri evra, za tonu je trebalo izdvojiti 339 evra, izveštava Agrarheute.

Cena kukuruza je porasla za pet evra, dakle na 332 evra po toni. Takvom stanju doprinosi velika neizvesnost kada je u pitanju izvoz žitarica iz crnomorskih luka.

Kreatanje cena pšenice na spot tržištima: 

Cena uljane repice je iznosila 632 evra po toni.

Izvoz žitarica iz Evrope ide veoma dobro, posebno iz Francuske, Nemačke, Rumunije, Poljske i baltičkih država, pokazuju podaci o trgovini. 

Portparol UN-a Stefani Dujaric je tekuće razgovore između zvaničnika UN-a i Rusije opisao kao pozitivne i konstruktivne. Trgovci i analitičari očekuju da će izvozni sporazum na kraju biti produžen, a možda i proširen.

Glavna destinacija za ukrajinske poljoprivredne proizvode u 2022. je EU

Na čikaškoj terminskoj burzi CBoT, cena fjučersa za pšenicu iznosila je 315,80 evra po toni, dok je za kukuruz bila 272,80 €/t. Cena soje je porasla na 515,23 €/t.

Loša berba kukuruza u Evropi i žetva pšenice u Argentini

Međunarodni savet za žitarice IGC smanjio je svoju prognozu globalne proizvodnje kukuruza u 2022/23. Rezultat je to proizvodnje u Evropskoj uniji i SAD. Revidirana globalna proizvodnja te ratarske kulture smanjena je za dva miliona tona na 1,166 miliona tona, što je znatno ispod prošlogodišnjih 1,217 mil. t.

Kreatanje cena kukuruza na spot tržištima: 

U EU je njegova proizvodnja smanjena na 53,5 miliona tona sa ranije prognoziranih 56,2 mil. t. U SAD, je takođe manja - 353 miliona tona, dok je predviđeno 354,2 mil.t.

IGC pretpostavlja da će ga SAD, koje su najveći svjetski izvoznik te žitarice, izvesti manje i to za oko tri mil. t u 2022/23.

Kretanje cena žitarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Argentina, koja je glavni izvoznik pšenice, prošle je godine proizvela rekordnih 23 mil. t, a ove godine će se rod smanjiti na 16 mil. t. Berza Rosario je zadržala svoje prognoze za naredni rod kukuruza 2022/23. na 56 miliona tona i rod soje na 48 mil. t.

U ovoj zemlji poljoprivrednici tek počinju sa setvom kukuruza, a u narednim sedmicama očekuje se početak setve soje.


Tagovi

Tržište žitarica MATIF Cena pšenice Cena soje Cena uljane repice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.