Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba kukuruza
  • 15.09.2020. 13:30

Odličan kvalitet kukuruza ne obećava dobru zaradu - problem nemogućnost plasmana?

Kako bi bar nešto iskoristili od ovogodišnjeg roda, ratari će kukuruz uglavnom koristiti za ishranu životinja.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 134
  • 28
  • 0

U ovom periodu u toku je berba kukuruza na području Semberije, kao jedna od završnih ratarskih operacija. Tokom naraednih par dana berba će dostići svoj maksimum, a za ovu vegetacijsku godinu karakterističan je izuzetan kvalitet i rod, većine zasijanih sorti i hibrida. Ipak i pored ovih činjenica, poljoprivredni proizvođači ocjenjuju kako neće ostvariti velike prihode jer imaju teškoća sa plasmanom proizvedenog na tržištu. 

Najznačajnije površine pod žitom u Bosni i Hercegovini nalaze se upravo u Semberiji, a ove sezone pod kukuruzom je 20.000 hektara zemljišta. 

"Nadprosječne temperature u ovoj proizvodnoj godini odgovarale su kukuruzu, koji je sazrijevao velikom brzinom. Toplotni režim mogao bi se odraziti u izvjesnoj mjeri na kvalitet sorti 500 i 600. Ipak i pored toga, urod je odličan a za neke dvije sedmice očekuje nas tzv. efektivno branje", navodi za za Klix.ba Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Sela Semberije".

Rok sjetve se bliži, ratari odustaju od proizvodnje ?!

Dodaje da otkupna cijena za ovu sezonu još uvijek nije precizirana. Zato što je kvalitet ove žitarice na visokom nivou, proizvođači se nadaju boljoj u odnosu na prošlogodišnju koja je iznosila 0,25 KM po kilogramu. 

Ovogodišnji rod kukuruza bar za 25 odsto kvalitetniji od prošlogodišnjeg?

Ipak, dobra cijena neće osigurati plasman robe na tržište, a što predstavlja glavni problem proizvođačima. Kako bi bar nešto iskoristili od ovogodišnjeg roda, kukuruz će se uglavnom koristiti za ishranu životinja. Prema riječima Bakajlića, još jedna poteškoća koja se ovdje javlja je cijena repromaterijala jer je ona veća za oko 20% u odnosu na države regiona. 

Postojeća pandemija koronavirusa oštetila je ovdašnje poljoprivrednike pa će predstojeća jesenja sjetva biti u značajnoj mjeri oskudnija u odnosu na prošle godine jer će biti posijane manje površine pod žitaricama, prije svega pšenice

Sve je češći slučaj da ljudi odustaju od proizvodnje, a optimalni rok za sjetvu se bliži, tačnije period od 20. oktobra do 1. novembra. 

Nepravilnosti oko raspodjele potpora ?!

"Biti ćemo u velikom problemu u vrlo skorijem vremenu. Godinu ćemo pamtiti po dobrim urodima šljive, pšenice i povrtarskih vrsta, ali s druge strane veliki problem nam je predstavljalo tržište kao i cijene za proizvedenu robu", objašnjava predsjednik "Sela Semberije"

Isplaćeno oko 4 miliona KM podsticaja za pšenicu

Kada su u pitanju podsticaji, u ovom dijelu BiH takođe postoje određeni izazovi, poput vrlo nejasnih raspodjela novčanih sredstava koja se dodjeljuju od strane nadležnih institucija. 

"Ratari su dobili već neke podsticaje za pšenicu, za ovu godinu i tom prilikom su utvrđene i određene nepravilnosti, u neujednačenim parcelama, zatim tu su bili i administrativni propusti, a najviše su ispaštali upravo farmeri. Nismo zadovoljni. Puno je malverzacija u svemu tome i sa tim se mora prekinuti", zaključuje Bakajlić.


Tagovi

Berba kukuruza Savo Bakajlić Otkupna cijena Plasman na tržište Jesenja sjetva Raspodjela sredstava Finansijska potpora


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]