Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 31.10.2022. 15:00

Od sutra rampa na izvoz: Rusija obustavlja žitni koridor?

Da li će dogovor o izvozu žita biti nastavljen i od čega ili koga to zavisi?

Foto: Depositphoto/kaetana
  • 169
  • 44
  • 0

Nakon što je Rusija u subotu ujutru, 29. oktobra, najavila da je spremna da besplatno isporuči do 500.000 tona žitarica siromašnim zemljama u naredna četiri meseca, uz pomoć Turske, popodne tog dana prekinula je dogovor o žitu, a kao razlog se navode napadi dronovima na Krimu. Agrarheute izveštava kako to znači da nijedan brod natovaren žitom, od 1. novembra, neće moći da napusti ukrajinske crnomorske luke.

Podsetimo, dogovor o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka je postignut u julu ove godine, uz posredovanje Ujedinjenih nacija. Ali, poslednjih sedmica dalo se naslutiti da bi moglo doći do ove situacije. Pre nekoliko dana, Ukrajina je optužila Rusiju za ometanje rada koridora, dok je ruska strana uzvratila optužbama za terorističke akcije.

Hitno doprineti sigurnosti hrane

U saopštenju ruskog ministarstva odbrane navodi se da Rusija obustavlja svoje učešće u ovom dogovoru nakon terorističkog napada u Sevastopolju na ratne i trgovačke brodove Crnomorske flote koji su služili za osiguranje žitnog koridora. Objavili su da je brodove Crnomorske flote napalo 16 bespilotnih letelica.

Istovremeno je ukrajinski ministar spoljnih poslova optužio Moskvu da je obustavila svoje učešće u crnomorskom žitnom koridoru zbog lažnog izgovora. Ministar Dmitro Kuleba se oglasio na svom tviter nalogu i pozvao rusku stranu da obnovi svoje obaveze.

Ujedinjene nacije su pozvale na punu implementaciju dogovora kako bi se osiguralo da žito i đubrivo iz Rusije stignu na svetska tržišta.

"Naglašavamo hitnost da to učinimo kako bismo doprineli sigurnosti hrane širom sveta i ublažili patnje koje globalna kriza troškova života nanosi milijardama ljudi", rekao je portparol UN-a Stefan Dujarić.

Otežan i izvoz iz Rusije

Organizacija radi na produženju ugovora do godine dana i olakšavanju zajedničkih inspekcija brodova od strane zvaničnika Ujedinjenih nacija, Turske, Rusije i Ukrajine. Upozorili su na zaostatak od više od 150 brodova. Kritike je uputila ruska strana, jer je njen izvoz još uvek veoma otežan. Prema novoj situaciji Moskva prestaje da podržava ukrajinski izvoz.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar vodi razgovore sa svojim kolegama u Moskvi i Kijevu Sergejem Šojguom i Aleksijem Reznjikovim kako bi pokušao da oživi sporazum o izvozu. Akar je zatražio od strana da izbegavaju bilo kakve provokacije koje bi mogle uticati na nastavak sprovođenja sporazuma, navodi se u saopštenju, pisao je Rojters, a preneo Tanjug.

Podsetimo i da je prethodno, rusko ministarstvo odbrane poručilo visokom predstavniku Ujedinjenih nacija da produženje sporazuma zavisi od toga hoće li Zapad olakšati ruski izvoz poljoprivrednih proizvoda i đubriva. 


Tagovi

Rusija Obustava izvoza Žitni koridor Ukrajina Provokacije


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.