Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište sjemena
  • 07.02.2023. 18:00

Obustavlja se izvoz sjemena suncokreta u Rusiju

Tri velike svjetske kompanije odlučile su obustaviti izvoz sjemena u Rusiju. Da li će najnovija dešavanja uticati na predstojeću sjetvenu sezonu?

Foto: Depositphotos/budabar
  • 63
  • 11
  • 0

Kompanije Bayer Group iz Njemačke, Syngenta Agrochemical Corporation iz Švicarske i Nuseed Seed Company iz SAD obustavile su isporuke sjemena suncokreta u Rusiju, piše Izvestij. Sve tri su suspendovale ugovore s pojedinim ruskim kupcima i prilagodile cijene, a kao razlog navode ograničenje uvoza sjemena koje je uvela Rusija. 

Naime, prije ove odluke je Rosselkhoznadzor, ruska služba za nadzor poljoprivredne sigurnosti, najavila obustavu isporuka Syngentinog sjemena od 1. februara. Tvrdili su da postoji mogućnost širenja sive pjegavosti, gljivične bolesti koja pogađa ovaj usjev. U novembru 2022. zbog istog razloga zabranjen je uvoz sjemena te kompanije iz Španije i Francuske. 

Syngenta je odmah uzvratila odlukom prema kojoj kompanija pauzira isporuke, prestaje da izdaje važeće fakture kao i da postavlja nove te da obrađuje sve narudžbe koje im dolaze. 

Iz Ministarstva poljoprivrede Ruske Federacije saopštili su da bez obzira na promjene na tržištu, ne vide nikakav rizik za sjetvenu sezonu 2023., čak i ako zapadni dobavljači sjemena odluče da se u potpunosti povuku iz njihove zemlje. Tvrde da ne ometaju uvoz sjemena ako proizvodi ispunjavaju sve sigurnosne standarde.

Predsjednik ruske Unije izvoznika žitarica, Eduard Zernin, rekao je da se odluka o obustavi uvoza odnosila samo na pošiljku jednog proizvođača, ali je dovela do pretjeranih i neprimjerenih reakcija drugih kompanija. No, kaže, o tome se već duže vrijeme govorilo pa su se poljoprivrednici imali vremena pripremiti. 


Tagovi

Sjeme suncokreta Syngenta Izvoz u Rusiju Isporuka sjemena Siva pjegavost Rusija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.