Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ginisov rekord
  • 13.07.2020. 15:00

Oboren svetski rekord u prinosu pšenice sa neverovatnih 17,398 t/ha

Novozelandski poljoprivrednik Erik Vatson oborio je Ginisov svetski rekord u prinosu pšenice već drugi put. Prvi njegov rekordni prinos iznosio je 16.8 t/ha, a ove godine je sam sebe pobedio za gotovo 600 kg/ha.

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 5.180
  • 303
  • 0

Erik Vatson, poljoprivrednik iz Ešburtona, grada smeštenog na istočnoj obali Novog Zelanda, već je drugi puta oborio Ginisov svetski rekord najvišeg prinosa pšenice! Ove sezone prestigao je svoj dosadašnji rekordni usev iz 2017. godine koji je iznosio 16,791 t/ha.

U proseku navodnjavani usevi pšenice na Novom Zelandu daju oko 12 t/ha, a Vatson je postigao zapanjujući rezultat sa prinosom od čak 17,398 t/ha.

Prinosi kukuruza i pšenice u Srbiji mogli bi da budu uvećani za 20 odsto

Njegov najnoviji uspeh rezultat je pokušaja uzgoja novih kultivara, prelaska na tečni azot i redovnijeg praćenja zdravlja biljaka. "Vrlo smo ponosni što smo postigli takav rezultat. Ginisov svetski rekord lepo je priznanje za naš naporan rad i inovacije koje smo uveli u proizvodnju", kaže Vatson za fwi.co.uk . "Nakon što su nas oduševili rekordni rezultati u 2017. godini, otkrili smo na koji način da poboljšamo proizvodnju i postignemo još veći prinos", dodao je.

Pobedio sam sebe za gotovo 600 kg/ha

"Zadovoljni smo zbog visokih prinosa pšenice koju možemo da uzgajamo na našem gazdinstvu ako vidimo da se oni iz godine u godinu povećavaju za 100 do 200 kg/ha. Ipak, prevazišao sam svoj poslednji rekordni usev za gotovo 600 kg/ha što je nadmašilo čak i moja očekivanja", zaključio je Vatson.

Kako je JCB-ov traktor srušio svetski rekord jurivši 217 km/h?

Pšenica koja se upisala u Ginisovu knjigu je sorte Kerin, kompanije  KWS. Zasejana je u aprilu 2019. godine, a ovršana 17. februara 2020. godine. Ovaj ratar sarađivao je sa agronomima iz firme Bayer Crop Science koji su mu davali savete o agronomiji i sredstvima za zaštitu bilja u cilju dostignuća vrhunskih prinosa.


Tagovi

Erik Vatson Svetski rekord Prinos pšenice Ginisov rekord Novi Zeland


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D