Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje usjeva
  • 24.07.2021. 18:00

Obilne kiše narušile kvalitetu žitarica zapadne Europe - kakve su procjene?

Lošiji vremenski uvjeti povećali su opravdani strah među ratarima da će biti narušena kvaliteta zrna, a u nekim područjima su se javile i bolesti na žitaricama.

Foto: Bigstock/budabar
  • 67
  • 34
  • 0

Proizvođači žitarica u zapadnoj Europi koriste suho vrijeme kako bi žetvu priveli kraju, ali, ono je zakasnilo da bi spriječilo štete koje su donijele obline kiše, pogotovo kada je u pitanju kvaliteta usjeva.

Očekuje se da jaka kiša koja je prouzrokovala katastrofalne poplave u Njemačkoj i Belgiji, nije znatno smanjila prinose u ostatku kontinenta. No, europski usjevi su i dalje u boljem stanju u odnosu na sjevernoameričke koje je opustošila jaka suša. Međutim, povećali su opravdani strah među ratarima da će biti narušena kvaliteta zrna, a u mnogim područjima su se javile bolesti na žitaricama.

"Bili smo uvjereni da ćemo imati veliku žetvu, ali kiše su smanjile naša očekivanja", rekao je reutersu poljoprivrednik Jean-Baptiste Vervy tijekom žetve ječma 100 kilometara istočno od Pariza. "Što se tiče pšenice, prinosi bi mogli biti na razini očekivanih, ali kvaliteta je upitna", istaknuo je.

Trgovci žitaricama kazali su da unatoč dobrim prinosima vlažni početak ljeta može smanjiti sadržaj proteina u mekoj pšenici. A upravo to utječe na odluku hoće li se ona koristiti u prehrani ili mljeti za stočnu hranu.

Najveće štete u Njemačkoj

Tvrda pšenica bi mogla imati narušenu kvalitetu, no, ozimi ječam pokazuje dobre izglede kada je ona u pitanju, ali i prinosi. Što se tiče uljane repice, i ona daje pozitivna očekivanja, što je iznenadilo francuske proizvođače koju su se suočili sa sušom, napadima štetnika i proljetnim mrazevima.

Međutim, očekuje se da će poplave u Njemačkoj smanjiti nacionalnu proizvodnju, a upitna je i kvaliteta žitarica. Procjene gubitaka usjeva zbog prošlotjednih oluja kretale su se između 150 i 200 tisuća tona, što će smanjiti očekivanja od ovogodišnje žetve koja je bila procijenjena na 22,8 do 23 milijuna tona.

Unatoč nedaćama koje su snašle tamošnje poljoprivrednike, oni u drugim dijelovima te zemlje mogli bi napredovati u žetvi ječma prije nego što krenu s uljanom repicom i pšenicom. "Njegova je kvaliteta lošija nego lani, ali to ne predstavlja ozbiljan problem", kazao je jedan analitičar.

U Poljskoj žetva dobro napreduje unatoč suši i prošlotjednoj kiši koja je ipak stvorila manje problema u odnosu na druge zemlje. "Vršidba ječma u punom je jeku na jugu i u središnjoj Poljskoj" rekao je analitičar Wojtek Sabaranski iz tvrtke Sparks Polska dodajući da je počela i žetva uljane repice na jugozapadu, a pšenice treba krenuti


Tagovi

Žitarice Kvaliteta Prinosi Zapadna Europa Očekivanja Žetva Procjene


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.