Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWS Srbija
  • 14.03.2018. 14:00

Novi KWS hibridi - rani i kasni

KWS 2370 i KLEOPATRAS, hibridi kukuruza iz FAO grupe 600 zauzimaju značajno mesto u setvenoj strukturi kukuruza.

Foto: KWS Srbija
  • 733
  • 58
  • 0

Hibrid KWS 2370 je pripadnik rane grupe zrenja i pogodan je kako za optimalne rokove setve kukuruza, tako i za kasnije rokove i postrnu setvu. Iako pripadnik rane grupe zrenja odlikuje se visokim prinosima, koje obezbeđuje uvek potpuno završen klip sa 16 redova zrna.
Pogodan je za proizvodnju na različitm tipovima zemljišta, a posebno se istakao na peskovitim zemljištima. Ima veoma dobru tolerantnost na bolesti stabla, klipa i listova. Preporučena gustina setve, kada je intenzivna obrada u pitanju i u zavisnosti od količine vlage u zemljištu, kreće se u rasponu od 17 do 20 cm.
Grafikonima (foto galerija ispod teksta) su prikazani rezultati ogleda sa različitim sistemima obrade zemljišta koji je deo KWS Tehnološkog parka u Pančevu. Hibrid KWS 2370 je posejan u tri različite gustine: 84.000 (17 cm), 71.000 (20 cm) i 59.000 (24 cm), u tri različita sistema obrade zemljišta: intenzivna obrada i konzervacijska obrada (bez obrade, malč obrada i obrada u trake).

KWS hibrid 2370 - prinos i vlaga

Kleopatras (FAO 600) - Veoma visok potencijal prinosa zrna

Hibridi kukuruza iz FAO grupe 600 zauzimaju značajno mesto u setvenoj strukturi kukuruza. Kompanija KWS u ovoj grupi zrenja pored široko prihvaćenog hibrida kukuruza Kermess ima i nove selekcije koje donose unapređenu adaptibilnost na uslove prozivodnje u našoj zemlji. Unapređenja se na prvom mestu odnose još na veću stabilnost, tolerantnost na različite uslove proizvodnje, otpuštanje vlage ali i veće prinose.


Prosečan prinos koji je ostvario novi KWS hibrid iz FAO 600 - KLEOPATRAS na 9 lokaliteta iznosio je 7 tona suvog zrna po hektaru.

Ovom prilikom predstavljamo novi KWS hibrid iz FAO grupe 600, hibrid KLEOPATRAS. Ono po čemu je jos ovaj hibrid značajan, jeste da je reč o prvom hibridu koji je rezultat rada KWS istraživačko razvojnog centra u Staroj Pazovi. Kompanija KWS je u decembru 2016. godine svečano otvorila u Staroj Pazovi istraživačko-razvojni centar i  postala prva strana kompanija u oblasti semenarstva koja ima potpun lanac stvaranja proizvoda u Srbiji. Zajedno sa doradnim centrom u Bečeju u poslednje tri godine kompanija KWS uložila je preko 30 miliona evra i zaposlila vise od 130 radnika za obavljanje sezonskih i vansezonskih aktivnosti. 

KLEOPATRAS - novi KWS hibrid iz FAO grupe 600


Glavni cilj ovakvog jednog centra je stvaranje najboljih hibrida, lokalno adaptiranih, visokoprinosnih i stabilnih u  FAO grupama 400, 500 i 600. Hibrid KLEOPATRAS je upravo jedan od takvih hibrida. 

Glavne karakteristike hibrida KLEOPATRAS

  • Visoka tolerantnost na bolesti, posebno na fuzarijum klipa
  • Široki i uspravni listovi, nisko postavljen klip omogućavaju dobru stabilnost biljke
  • Izražen staygreen
  • Kompaktan i potpuno završen klip
Prosečan prinos hibrida kukuruza u strip ogledima

Na grafikonu se mogu videti rezultati ostvarenih prinosa u 2017. godini, merenih na 9 lokaliteta u strip ogledima poljoprivredno stručnih službi (Kikinda, Senta, Subotica, Sombor na dva lokaliteta, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Ruma i Pančevo). Hibridi koji su bili zastupljeni u ovim ogledima su najzastupljeniji hibridi na tržištu Srbije iz FAO grupe 600. Prosečan prinos koji je ostvario novi KWS hibrid iz FAO 600 - KLEOPATRAS na ovih 9 lokaliteta iznosio je 7 tona suvog zrna po hektaru.


Foto prilog


Partner

KWS Srbija d.o.o

Industrijska 5, 21220 Bečej, Srbija
tel: +381 21 215 61 04, e-mail: mykws.rs@kws.com web: http://www.kws.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić