Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak u Bijeljini
  • 04.07.2022. 13:30
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Nova runda pregovora – hoće li danas biti poznata cijena pšenice u BiH?

Ratari su na ranijim sastancima tražili da cijena bude 0,82 KM/kg, a kako su naveli, pristali bi i na 0,75 KM ukoliko će resorno ministarstvo nadomjestiti razliku, kako ne bi bilježili minuse u proizvodnji

Foto: Martina Popić
  • 483
  • 43
  • 0

U Bijeljini će danas u popodnevnim satima biti održan treći sastanak na kojem će predstavnici poljoprivrednih proizvođača s mlinarima pokušati dogovoriti otkupnu cijenu ovogodišnjeg roda pšenice. Kako je za Agroklub potvrdio, Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice, sastanak će početi u 16 sati.

Ranije su iz Gradske uprava Bijeljine potvrdili da će današnjim pregovorima prisustvovati ministar poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić kao i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac.

Bez dogovora

Ratari su na ranijim sastancima tražili da cijena bude 0,82 KM/kg, a kako su naveli, pristali bi i na 0,75 KM ukoliko će resorno ministarstvo nadomjestiti razliku, kako ne bi bilježili minuse u proizvodnji. Ističu kako ova cijena opravdava uloženo, s obzirom na velika poskupljenja gnojiva i goriva.

S druge strane, otkupljivači, predstavnici mlinsko - pekarske industrije, nisu izašli s konkretnom cijenom, navodeći kako čekaju da budu poznate cijene u zemljama regiona. Navodno je predloženo da ona bude 0,55 KM/kg, što je za proizvođače potpuno neprihvatljivo.

Pale cijene žitarica - jedan izvještaj uticao na globalno tržište

Ministar Pašalić je rekao kako ta cijena "nije fer i korektna", te da bi se otkupljivači trebali ravnati prema onima u regionu. 

Kada je riječ o Federaciji BiH, direktor Federalnih robnih rezervi Tončo Bavrka je prošle sedmice za Agroklub rekao kako se još uvijek čeka odluka Vlade FBiH u vezi sa eventualnim otkupom domaće pšenice. Napomenuo je da nije riječ o viškovima, jer oni ne postoje. U mjerama za prevazilaženje očekivanih ekonomskih poremećaja koje je Federalna vlada usvojila 28. februara ove godine, navedeno je da robne rezerve treba da garantuju otkup proizvedene merkantilne pšenice, sjetva 2021./2022. godina, po prosječnoj cijeni koja bude na tržištu u datom periodu. No, na sjednici u petak, 1. jula, nije bilo riječi o ovom pitanju.

Stanje u okruženju

U petak su Robne rezerve Srbije objavile da će domaću merkantilnu pšenicu otkupljivati po cijeni od 40,00 din/kg (0,65 KM/kg) s PDV-om.

Prema cjenovniku Žito Grupe u Hrvatskoj glavna krušarica (za proizvodnju hljeba) otkupljivat će se po cijeni od 2 kune (0,50 KM) za četvrtu klasu do 2,2 kn/kg (0,55 KM/kg) za premium. Dakle, kažu ratari, u prosjeku 2,1 kunu (0,51 KM), ako ne padne dodatno jer "kojekakvi troškovi" i eto ih na 1,7 kn/kg (0,42 KM/kg).
 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Otkup pšenice Cijene pšenice Semberija Savo Bakajlić Staša Košarac Boris Pašalić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.