Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 16.10.2019. 16:00

Nova postrojenja za preradu soje u ruskom Kursku

Prva faza obuhvatiće izgradnju postrojenja za preradu u vrednosti od 80 miliona rubalja. Druga faza predviđa izgradnju centra za uzgoj, za kompletan vegetacioni ciklus. Treća faza omogućiće uspostavljanje sistema za navodnjavanje za uzgoj hibridnog semena soje, šećerne repe, kukuruza, kao i uljane repice.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 169
  • 14
  • 0

Ruska "AgroTerra" grupa, ogranak kompanije "NCH Capital", iz SAD, koja poseduje 280 hektara zemlje, sprovodi veliki projekat u proizvodnji soje u oblasti Kursk.

Prva faza obuhvatiće izgradnju postrojenja za preradu u vrednosti od 80 miliona rubalja (oko 132 miliona dinara). Druga faza predviđa izgradnju centra za uzgoj, za kompletan vegetacioni ciklus. Treća faza omogućiće uspostavljanje sistema za navodnjavanje za uzgoj hibridnog semena soje, šećerne repe, kukuruza, kao i uljane repice.

USDA: Prognoze na tržištu uljarica smanjene za milion tona

U oktobarskom izveštaju USDA smanjila je procenu uljarica u 2019./20. godini na 45.103 miliona tona, što predstavlja smanjenje od milion tona, izveštava UkrAgroConsult.

Do smanjenja je došlo usled snižavanja poizvodnje ukrajinskog suncokreta, a koja je sada dostigla nivo od 14,5 milion tona, što predstavlja smanjenje od milion tona.

Procena isporuke soje za Tursku porasla je za pet hiljada tona i sada iznosi 105.000 tona.

Uzbekistan počeo sa naprednom obradom soje

LLC Iunusjon Akhli (region Samarkand, Republika Uzbekistan) pustio je u rad prvo postrojenje za naprednu preradu soje i proizvodnju sojinog proteinskog izolata. Projektni kapacitet postrojenja iznosi 30.000 tona sirovina godišnje.

Prodaja finalnih proizvoda biće usmerena na strana tržišta, prenosi UkrAgroConsult.

Egipat dobio na tenderu za kupovinu pšenice

Danas, 16. oktobra 2019. godine, GASC održaće tender za mlevenu pšenicu, za isporuku od 21. do 30. novembra 2019. godine.

Podsećanja radi, na poslednjem tenderu od 8. oktobra 2019. godine, Egipat je kupio 295.000 tona pšenice iz Ukrajine i Rusije po prosečnoj ceni od 221,65 USD/t za isporuku od 10. do 20. novembra 2019. godine.

Predviđa se smanjen izvoz žita u Kazahstan

Prema kazahstanskom ministarstvu poljoprivrede, potencijal izvoza žita u ovoj sezoni, 2019./20., smanjiće se za gotovo tri miliona tona, u odnosu na 10,8 miliona tona u periodu 2018./19., izveštava UkrAgroConsult.

Razlozi uključuju smanjenje površine žitnih biljaka Kazahstana u 2019./20. godini, slabiju potražnju tradicionalnih uvoznika (posebno Uzbekistana, Turkmenistana, Avganistana i Irana) ali i zbog visoke proizvodnje žitarica u ovim zemljama.

Podsećanja radi, ranije urađene procene za izvoz žita u navedenom periodu iz Kazahstana već su bile smanjene.

Rumunski farmeri nastavljaju setvu žitarica

Kada je reč o vremenskim prilikama, tokom čitave nedelje temperature vazduha u Rumuniji bile su u okviru dugoročnih prosečnih. Međutim, počele su da se povećavaju od 13. oktobra, dostižući i 28 °C na jugu.

Što se tiče obezbeđnosti vlagom, prošle nedelje padavine su uglavnom bile na jugu i to u rasponu od 10 do 15 milimetara i na severoistoku, do pet milimetara. Deficit vlage u zemlji postoji u svim poljoprivrednim regionima Rumunije, osim na severoistoku, u okviru manjih područja u centru i u blizini delte Dunava.

Rumunski poljoprivrednici nastavljaju sa setvom ozimih useva. Optimalni rok za setvu pšenice završava se u periodu od 20. do 30. oktobra, prenosi UkrAgroConsult.

Padavine u Ukrajini obezbeđuju tlo potrebnom vlagom

Temperatura vazduha u Ukrajini pala je od 1. do 10. oktobra. Pokazalo se da je prosečna temperatura vazduha 0,9-2,6 °C ispod normalne, dnevne su u okviru 2 do 11 °C, a noću od 1 do -3,5 °C.

Padavine su dopunile neophodne količine vlage u zemljištu. Ovo je pomoglo ozimim usevima, posejanim u suvo tlo i stvorilo je povoljne uslove za nicanje i početni razvoj biljaka, prenosi Black Sea Grain.

Kada je reč o stanju useva, trenutni vremenski uslovi povoljni su za rast i razvoj žita zbog dovoljne vlage tla i umerenih temperatura vazduha, ali situacija može da se pogorša ako se smanji toplota. Pored toga, zbog dugotrajno suvog vremena, usevi na pojedinim parcelama donekle su proređeni, a ozime žitarice nisu uspele da niknu. Usevi u ovako lošijem stanju, ući će u zimu oslabljeni i na proleće mogu ponovo da se preseju.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Tender za pšenicu Optimalni rok za ozimu pšenicu Prerada soje Procena uljarica Isporuka soje Projektni kapaciteti Strana tržišta


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste znali da su za neke od značajnih inovacija u poljoprivredi zaslužne žene? 💡 Njihove vizije unapredile su poljoprivredne prakse, bilo da je reč o održivosti, tehnologiji ili biodinamici. Harijet Vilijams Rasel, Rejčel Karson i Mar... Više [+]