Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica i kukuruz
  • 09.07.2019. 16:00

Nevreme za vikend dodatno oštetilo pšenicu i kukuruz

"Nevreme koje je krajem vikenda zadesilo Novi Sad i okolinu mehanički je oštetilo klasove čime je došlo do loma i izbijanja zrna. Međutim, osim mehaničkih oštećenja, na smanjenje prinosa u poslednjih nekoliko dana utiče i vlaženje i sušenje zrna koje smanjuje hektolitar, a samim tim i zrno," navodi Vladimir Aćin sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

Foto: Depositphotos/madozi (ilustracija)
  • 285
  • 30
  • 0

Prema procenama Vladimira Aćina, hektolitar će sigurno opasti za još nekoliko kilograma. U toku nevremena krajem proteklog vikenda, na Rimskim Šančevima je palo oko 15 litara, a prema Dunavu je palo čak i oko 25-30 litara kiše.

"Vetar je sigurno i mehanički oštetio klasove, a bilo je i grada. Međutim, ono što nije dobro za zrno koje je u punoj zrelosti je i vlaženje i sušenje koje smanjuje hektolitar a samim tim i zrno. Na taj način će hektolitar sigurno opasti za još koji kilogram dodatno," navodi Aćin.

Prinos kako je dalje rekao može za nekoliko stotina kilograma da opadne, ističući da je hektolitar ove godine već niži zbog visokih temperatura koje smo imali u toku faze nalivanja zrna.

Direkcija za robne rezerve kupuje pšenicu!

Žetvu pšenice treba što pre završiti

Po podacima koje Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad poseduje, već oko 50 odsto površine pod pšenicom je požnjeveno. Sa ovog Instituta savetuju poljoprivrednicima da što pre završe žetvu, jer se najavljuje ponovo promenljivo vreme i kiša i svaka naredna kiša će, kako ističu, dodatno spuštati hektolitar, a samim tim i prinose.

Što se kvaliteta tiče, preliminarne informacije koje ovaj Institut ima su da je sadržaj proteina i vlažnog glutena visok što je, kako navode, normalno kada je hektolitar niži tako da samim tim i sadržaj proteina raste. Međutim, navode da će detaljnije analize pokazati kakvo je pravo stanje kvaliteta ovogodišnje žetve pšenice.

Koren kukuruza ostao plitko razvijen

Goran Bekavac sa istog Instituta ističe je ova godina specifična i po tome što je bilo više padavina nego što je trebalo u onim fazama porasta biljke kukuruza kada se koren intenzivno razvijao. Koren je ostao plitko razvijen. U takvim uslovima on će razviti bujnu vegetativnu masu što se i dešava i ukoliko naiđu neki ozbiljni vetrovi, može da dođe do poleganja.

"Potpuno sam siguran da su neki proizvođači već pretrpeli štetu usled poleganja biljaka zbog kiše i zbog naleta snažnog vetra," navodi Bekavac.

Međutim, Bekavac ističe da stanje na parcelama kukuruza zavisi dosta od toga kako su poljoprivrednici radili. Prema njegovim rečima, u ovom trenutku postoje njive u kojima kukuruz izgleda besprekorno, gde je u fazi cvetanja odnosno u generativnoj fazi, do parcela gde je kukuruz još uvek relativno nizak i u fazi intenzivnog porasta što, kako ističe, apsolutno ukazuje na to da proizvođači nešto nisu uradili kako treba.

Počelo trgovanje pšenicom novog roda: Cena 17,3 dinara po kilogramu

Ove godine najveći propust napravljen u toku setve

Bekavac objašnjava da je ova godina pokazala i to da se bilo koji propust, koji je napravljen u toku proizvodnje, odrazio na krajnji rezultat. Po procenama Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, kako ističe, najveći propust ove godine napravljen je u toku setve.

"Zbog sušnih uslova, logika velikog broja proizvođača je bila da treba da poseju nešto dublje kako bi tragali za vlagom. Međutim, to je naravno bila greška. Svi oni koji su posejali dublje, to seme je otišlo na nekih osam, devet, pa čak i deset centimetara dubine. Posle toga je naišao kišan i hladan period i onda je bilo problema sa nicanjem. Čak je bilo i situacija da su se biljke razvile, ali nisu mogle da izađu iznad površine i shodno tome na velikom broju parcela imamo nedovoljan sklop i taj nedovoljan sklop će se svakako odraziti na visinu prinosa," navodi Bekavac.

Ukoliko generativna faza prođe kako treba biće i dobar prinos kukuruza

U ovom momentu ne postoji savet poljoprivrednicima kada je reč o kukuruzu, proizvođačima kako kaže naš sagovornik ostaje samo da se nadaju da će ih vreme poslužiti. Ukoliko na svakih sedam do deset dana padne oko 20 litara kiše, to bi, prema njegovom mišljenju, bilo idealno. Uslov za napredak kukuruza je, kako ističe, i da vremenske prilike budu bez nepogoda. Ukoliko generativna faza prođe kako treba, poljoprivrednici će imati uslove za ozbiljan prinos ove godine. Ipak, ističe da je suviše rano da se iznose konačne prognoze i da za sada ostaje da se vidi kako će se razvijati meteorološke prilike.


Tagovi

Oštećena pšenica Oštećen kukuruz Nevreme Oštećenja Institut za ratarstvo i povrtarstvo Vladimir Aćin Goran Bekavac


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.