Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 16.11.2020. 18:00

Nestašica kukuruza u Kini poljuljala tržište - očekuju se više cijene u cijelom svijetu?

U prvih devet mjeseci ove godine kineski uvoz ječma, kukuruza, sirka i pšenice skočio je za 83,3%, na 20,86 milijuna tona, prema podacima carinske uprave, a očekuje se rekordna kupnja usjeva. Bio je to pametan potez?

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 233
  • 113
  • 0

Zbog nestašice kukuruza, kineski trgovci prisiljeni su na uvoz iz inozemstva kako bi opskrbili domaće proizvođače stočne hrane i poljoprivrednike. 

Nastavi li se taj trend, Kina bi u ovoj poljoprivrednoj sezoni mogla osvojiti titulu najvećeg kupca žitarica i raskinuti s dosadašnjom tradicijom oslanjanja na vlastite izvore. Također, rezultat svega mogao bi biti i snažan rast cijene hrane ne samo u toj zemlji nego i u cijelom svijetu, navodi Reuters

Izvozne cijene porasle i do 30%

Pojačan uvoz i problemi u drugim ključnim zemljama proizvođačima podigli su cijene i pšenice i ječma širom svijeta što bi u idućim mjesecima moglo izazvati šok u industriji mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda, upozoravaju analitičari i trgovci. 

"Velika je vijest na tržištima žitarica preobrazba Kine u najvećeg uvoznika kukuruza u svijetu. Trgovci nisu očekivali da će se to dogoditi tako brzo", kaže francuski ekonomist Philippe Chalmin, direktor publikacije za robnu trgovinu Cyclope.

Tako su izvozne cijene američkog kukuruza 2YC-NOLA-A1, ruske pšenice KTS-W11RUAS-FOB i francuskog ječma BAR-FOBRUEN-P1 porasle za 25-30% od svibnja, dok je UN-ov globalni indeks cijena žitarica porastao za 17% u usporedbi s prošlom godinom, na najvišu razinu u više od pet godina.

Izvoz pšenice iz EU dosegnuo 7,84 milijuna tona: Cijene padaju zbog suše i politike

Što se tiče čikaških burzi, u protekla tri mjeseca cijena kukuruza Ccv1 i pšenice Wcv1 futures porasle su u terminskim ugovorima za 25%, odnosno 17,5%.

"U Kini cijene kukuruza i domaća valuta na najvišoj su razini u proteklih nekoliko godina pa kupci agresivno uvoze", pojašnjava Darin Friedrichs iz StoneX-a.

Kupuje se unaprijed dok su cijene još prihvatljive

U prvih devet mjeseci ove godine kineski uvoz ječma, kukuruza, sirka i pšenice skočio je za 83,3%, na 20,86 milijuna tona, prema podacima carinske uprave, a očekuje se rekordna kupnja usjeva. Nakon svibnja uvoz je pojačan budući da je ta zemlja u kratkom roku potrošila nekoć ogromne zalihe, a nepovoljne vremenske prilike oštetile su ovogodišnji urod kukuruza. 

Kupci su rezervirali oko 17 milijuna tona te žitarice za tržišnu godinu 2021., koja je započela 1. rujna, i spremni su kupiti još, podigavši Kinu uz Japan kao drugog najvećeg svjetskog uvoznika ove ratarske kulture.

"Kako cijene neprestano rastu ja već kupujem za svaki slučaj za period od siječnja do lipnja iduće godine“, ističe voditelj nabave za hranu za životinje, koji je već uvezo više od 200.000 tona iz SAD-a i Ukrajine, plus sirak i ječam iz SAD-a, Argentine i Francuske.

Kina u julu uvezla rekordnih 430.000 tona svinjetine - cijena za kilogram do 12,5 KM

Prema procjenama analitičara, u novoj se tržišnoj godini očekuje oko 15 milijuna tona uvoza ječma i sirka te 19 mil. t pšenice što predstavlja novi rekord

Inače, mesna industrija ove godine uspjela se obnoviti nakon dvije siromašne tijekom kojih je zbog smrtonosne epidemije afričke svinjske kuge stradalo oko stotine milijuna životinja. Zemlja trenutno ubrzano obnavlja svoje stado svinja, daleko najveće na svijetu. Podsjetimo, ondje grade farme s 12 katova (!) u kojima planiraju proizvoditi 840.000 svinja godišnje.

Uzdrmano svjetsko tržište

Što se tiče opskrbe, vremenske nepogode ove su godine smanjile dostupnost kukuruza u Sjedinjenim Državama, pšenice na području Crnog mora i riže u jugoistočnoj Aziji.

U prvih devet mjeseci, Kina je kupila 3,724 milijuna tona sirka od SAD-a što je 81% svih pošiljki u SAD-u i 261% više od ukupne prodaje u 2019. godini. Također uvezla je i većinu francuskog ječma, 1,08 milijuna tona. Samo za usporedbu prošle godine uvezla je 612.945 tona. 

"Pametno je rezervirala pošiljke žitarica i uljarica nekoliko mjeseci prije no što su cijene naglo porasle", zaključio je Ole Houe iz brokerske kuće IKON Commodities sa sjedištem u Sydneyju. "Najbolja opcija je kupiti puno američkog kukuruza, dok je drugi najbolji izbor imati gomile uvezenog ječma i sirka", dodao je.

Ove godine urod kukuruza ide i do 11 t/ha, stručnjaci se slažu da je ovo bila dobra godina

Oskudna ponuda i inflacija već su naškodile nekim velikim kupcima, poput ključnog proizvođača mesa - Brazila. Ostali će osjetiti udarac viših cijena žitarica tek iduće godine, poručuju analitičari.


Tagovi

Kina Žitarice Uvoz kukuruza Uvoz Rekordi Tržište Koronavirus Afrička svinjska kuga


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]