Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nestašica dizela
  • 12.10.2022. 15:00

Nema dizela, nema ni vađenja šećerne repe - francuska vlada oslobodila svoje rezerve

Rad fabrike šećera se bazira na dovoljnoj snabdjevenosti ratara neophodnima gorivom za vađenje šećerne repe i njen transport

Foto: Depositphoto/natazhekova
  • 65
  • 40
  • 0

Nakon što je grupa proizvođača SNFS upozorila da bi nedostatak dizela koji utiče na vađenje šećerne repe mogao dovesti do zastoja u radu tvornica, vlada Francuske je oslobodila strateške rezerve goriva za proizvođače šećera, izvještava Reuters.

Naime, benzinske pumpe su ostale bez rezervi zbog radničkih štrajkova u rafinerijama TotalEnergies i Exxon Mobil, što je poremetilo vađenje šećerne repe, preradu i isporuku.

Vlada je iskoristila svoje rezerve za snabdijevanje benzinskih pumpi koje su ostale bez goriva.

Gorivo neophodno ratarima

Fabrike šećera u ovoj zemlji obično rade od septembra do kraja januara ili početka februara. Njihov rad se bazira na dovoljnoj snabdjevenosti poljoprivrednika neophodnima gorivom za vađenje šećerne repe i transport u fabrike za preradu.

Nema goriva, nema ni žetve (Foto: Depositphotos/jovanjaric)

Ove su sezone u toj zemlji odlučili ranije krenuti u kampanju prerade ove ratarske kulture. Razlog su moguća energetska ograničenja koje planira uvesti njihova vlada, u slučaju da Rusija prekine opskrbu plinom.

Morali usporiti proizvodnju

Najveći francuski proizvođač šećera Tereos morao je usporiti proizvodnju u nekim fabrikama nakon što je TotalEnergies rekao da neće moći isporučiti dizel. Cristal Union-u, drugom najvećem proizvođaču, su vlastite zalihe omogućile održavanje stope proizvodnje prošle sedmice, ali je iskoristio strateške rezerve tokom vikenda.

"Objasnili smo da postoje zabrinjavajuće tenzije koje su riskirale da dovedu do privremenog zatvaranja tvornica", rekao je predsjednik SNFS-a Christian Spiegeleer nakon sastanka  između proizvođača šećera i francuskog ministra poljoprivrede Marca Fesneaua. Dodao je da je država pristala da upotrijebi strateške zalihe kako nedostatak dizela ne bi uticao na pravilan rad fabrika.

Ministarstvo poljoprivrede nije kometarisalo posljednja dešavanja.


Tagovi

Francuska Proizvodnja šećera Nestašica goriva Christian Spiegeleer Nestašica dizela Vađenje šećerne repe


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.