Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva žitarica
  • 16.02.2018. 20:15

Nedostatak novca najveći izazov prolećne setve

Prošlogodišnja suša i niske cene žitarica najzaslužnije su za to što je većina poljoprivrednika u somborskom kraju prošlu sezonu završila s gubicima. Pred početak prolećne setve najveći problem im predstavljaju visoke cene dizel goriva i semenskog materijala, ali i manjak novca za pokretanje ratarske proizvodnje.

  • 647
  • 81
  • 0

Loša lanjska proizvodnja, niske cene poljoprivrednih proizvoda i male subvencije problemi su sa kojima se ulazi u novu kampanju. Na oko 65.000ha oranica, koliko će somborski paori zasejati ovog proleća, setva će početi u martu. Međutim, kako prenosi RTV, tamošnji poljoprivrednici već sada planiraju i računaju kako nakon prošle godine isfinansirati ovogodišnju setvu.

 

Visoka cena dizela najveći problem

 

O tome razmišlja i Tomislav Vuković, koji napominje da je dizel gorivo ono što poljoprivrednike najviše boli. Sa aktuelnom cenom ratarima je teško da uđu u proizvodnju jer je gorivo sve skuplje. Vuković se nada regresiranom dizelu, koji država samo obećava, a proizvođači ga čekaju od sezone do sezone i od setve do žetve.

 

Semenski kukuruz poskupeo minimum za 30%

 

Poljoprivrednici koji su mislili da će prodajom lanjskog roda pred setvu zaraditi više nego da su rod prodali u žetvi, ovog proleća će biti na gubitku. Radislav Karalić objašnjava da je u trenutku berbe cena kukuruza bila 16-16,50 dinara po kilogramu, a sada je cena sušenog kukuruza 16 din/kg, a istovremeno cena semenskog kukuruza je porasla za 30 i više odsto.

 

Nedostatak novca najveći problem

 

Njegov kolega Franja Parčetić naglašava da je najveći problem novac, zato što za prolećnu setvu treba nabaviti veštak, kvalitetno seme, hemijske preparate, a pšenica i kukuruz su jeftini. On dodaje da će oni, koji misle da će setvu finansirati prodajom kukuruza i hlebnog zrna, morati da prodaju više nego da su rod prodavali u vreme žetve.

 

Bez ulaganja nema dobrih prinosa

 

Ipak svi su saglasni da njive neće ostati nezasejane, dodajući da se dobar rod može se očekivati jedino ako se uloži u setvu. Tomislav Vuković tvrdi da će gotov novac uložiti oni koji ga imaji, a oni koji nemaju gotovine moraće da se zaduže u paritetima koji su naravno nepovoljniji jer se kasnije plaćaju.

 

4.000 dinara po hektaru nedovoljno za ulaganja

 

Radislav Karalić zaključuje da mali proizvođači nemaju veliku pomoć iz agrarnog budžeta jer je 4.000 din/ha nedovoljno je za bilo kakva ulaganja. On dodaje da ako neko obrađuje 10 hektara, 40.000 dinara koje će dobiti nisu mu dovoljne ni za kupovinu starog akumulatora za traktor i naglašava da u novu setvu ratari ulaze nakon loše prošlogodišnje proizvodnje u kojoj su uglavnom pretrpeli gubitke.

 

Foto: Shane Casey / Flickr


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Setva Žitarice Pšenica Kukuruz Ratarstvo Dizel Seme Sombor Srbija Vojvodina Prolećna setva Radislav Karalić Franja Parčetić Đubrivo Tomislav Vuković Gubici Repromaterijal


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.