Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakup zemljišta
  • 02.04.2019. 11:00

Nedimović: Dogodine zakup oranica na rok od najmanje osam godina

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će od 2020. godine država omogućiti davanje poljoprivrednog zemljišta u dugoročni zakup od najmanje 8 godina, ali uz obavezno vođenje knjige polja.

Foto: Bigstock/Aquasnap
  • 464
  • 50
  • 0

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će od 2020. godine država omogućiti davanje poljoprivrednog zemljišta u dugoročni zakup od minimum 8 godina. Kako prenosi Dnevnik, on je tokom obilaska poljoprivrednih gazdinstava u somborskom kraju, istakao da će dugoročni zakup biti moguć uz obavezu zakupaca tih površina da poštuju vođenje evidencije, takozvane knjige polja, kao i obaveznu setvu pojedinih kultura koje služe za proizvodnju stočne hrane.

Mladi poljoprivrednici lakše do zemljišta

Nedimović je naglasio da će od sledeće sedmice resorno ministarstvo krenuti u promociju projekta za poljoprivrednike do 40 godina, kojima će biti pružena mogućnost kupovine poljoprivrednog zemljišta uz plaćanje na 20 godina i uz dinarsku kamatnu stopu od 1,95%, s tim da mladi poljoprivrednici neće morati da imaju sredstva obezbeđenja, nego će moći da stave hipoteku na kupljenu zemlju. Ministar je dodao da će ove godine će biti moguća kupovina samo privatnog poljoprivrednog zemljišta, dok će od naredne biti omogućena i kupovina zemljišta u državnom vlasništvu.

Nova Strategija upravljanja sporednim proizvodima životinjskog porekla

Branislav Nedimović je najavio i donošenje nove Strategije upravljanja sporednim proizvodima životinjskog porekla, tako da će, posle dužeg perioda država prvi put i moći da upravlja celokupnim prostorom na najkvalitetniji način. Tako će između ostalog biti rešeni i problemi na prostoru Sombora, odnosno s ovdašnjom Veterinarskom ustanovom za sakupljanje, preradu i uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Zemljište Zakup Ministarstvo poljoprivrede Branislav Nedimović Mladi poljoprivrednici Proizvodi životinjskog porekla


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.