Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene žitarica
  • 23.05.2022. 17:00

Nedimović: Cene pšenice neće pasti, imamo problem sa silosima u Rumuniji

U Konstanci smo u silosima imali 450.000 tona kapaciteta za srpsku robu. Međutim, sad Ukrajinci su sa Rumunima, na dobar deo tih silosa stavili šapu.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 10.473
  • 1.048
  • 1

Prema poslednjem izveštaju sa Produktne berze, cena pšenice, polako ali sigurno ulazi u petu deseticu i samim tim postavlja novi cenovni maksimum. Ponderisana cena iznosi 40,80 din/kg bez PDV-a, što je rast od 1,54 odsto, u odnosu na nedelju ranije. Oko 620.000 ha prošle godine posejano je pod ovom žitaricom, a osim vremenskih uslova i potencijalnog roda, ratare brine da li će ovakva dobra cena i ostati na snazi do žetve. 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović uliva nadu.

"Cena u odnosu na ovo što je sada neće pasti. Nemojte zaboraviti da je Rusija ograničila izvoz, Indija zabranila, tu je i Ukrajina. U top 10 zemalja u proizvodnji ove žitarice, tri su u problemu sa izvozom. Onda možete misliti kolika će biti tražnja.

Indonezija nas je kontaktirala sa jednim ogromnim zahtevom za izvoz pšenice, ali otom-potom. Da vidimo kakva će pšenica biti, pa da onda pričamo o izvozu", rekao je Nedimović na 89. novosadskom Sajmu poljoprivrede.

Ukrajinci stavili "šapu" na silose u Rumuniji

Na pitanje novinara, šta se dešava sa transportom robe za izvoz, ministar odgovara da je to upravo najveći problem.

"Najveći problem u ovom trenutku je logistika. Ne zaboravite da 75 odsto srpskih žitarica ode preko Konstance. Tamo smo u silosima imali 450.000 tona kapaciteta za srpsku robu. Međutim, sad Ukrajinci su sa Rumunima, na dobar deo tih silosa stavili šapu. Dakle, ti kapaciteti koje smo mi koristili, sada više nisu toliko dostupni nama", kaže Nedimović i dodaje da se traži alternativa.

"Gledaćemo Maltu, Kipar...ko nas traži. Tamo ćemo poslati, pa odatle trgovati, jer imamo dosta robe koja se traži."


Tagovi

Izvoz pšenice Cena pšenice Branislav Nedimović Silosi Skladišteni kapaciteti


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner