Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica
  • 28.06.2015. 14:00

Najniži kvalitet pšenice u poslednjoj deceniji!

Zbog strahovite suše koja na prostoru Kanade i Nemačke traje već neko vreme, postoji velika zabrinutost zbog useva pšenice i nedovoljnih prinosa. Naročito se govori o lošem kvalitetu pšenice koja je uspela da donese rod.

Foto: depositphotos.com,
  • 159
  • 10
  • 0

Ostvaruju se negativna predviđanja u vezi sa klimatskim nepogodama koje su oštetile mnoge useve širom Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, kao glavnih proizvođača. Najniža specifična težina pšenice u protekloj deceniji rezultat je suše koja je pogodila veliki deo tog područja. Ta pšenica se ne izdvaja ni sadržajem proteina, pa joj je kvalitet u svakom slučaju niži nego proteklih godina.

Nedostatak vlage je velika opasnost za useve na njivama u Kanadi i Nemačkoj, kojima je neophodno između 30 i 40 litara kiše po kvadratnom metru.

Prosečan kvalitet američke pšenice

Vreme i kvalitet useva ponovo su dominantne vesti na tržištu, a problemi dolaze s područja Evrope, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država. Početni podaci žetve iz SAD-a potvrdili su strahove u vezi s kvalitetom pšenice. Na osnovu ograničenog broja uzoraka, trenutno dostupnih, prosečni sadržaj belančevina i specifične težine crvene tvrde pšenice (Hard Red Wheat) manji je nego prošle godine, i iznosi 12,2%, odnosno 76,9 kg/hl. Ako se ove brojke nastave dalje kroz žetvu, to bi mogao da bude najniži nivo proteina od 2010. godine na ovamo, te najniža specifična težina u poslednjih 13 godina.

U Kanadi se sa sušom povećava i zabrinutost za potencijal ovosezonskih useva. U Saskačevanu, koji je obično odgovoran za gotovo 50% proizvodnje kanadske pšenice, stanje prolećnih useva je ocenjeno kao najgore još od 2010. godine, dok je 57% prolećnih useva pšenice u Saskačevanu (15. juna) ocenjeno kao u dobrom ili odličnom stanju. To je znatno ispod 87%, kako je bilo pre godinu dana.

Sušna nemačka polja

U EU, nedavno je suvo vreme rezultiralo lošijom procenom za nemačku pšenicu (Nemačko udruženje poljoprivrednih zadruga). U najnovijoj prognozi, udruženje je prognoziralo rod od 25,8 Mt, za razliku od 26,9 Mt prognoziranih u maju, a oko 7% ispod prošlogodišnjeg nivoa. U ovomesečnom izveštaju (MARS EU), prognoze prinosa za većinu useva žitarica revidirane su na niže nivoe u poređenju s lanjskim prognozama zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Foto: depositphotos.com, @saharr


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Evropska unija Sjedinjene Američke Države Kanada Pšenica Suša Sadržaj belančevina Crvena tvrda pšenica


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)