Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti poljoprivrednika
  • 12.07.2016. 08:30

Najavljeni protesti zbog cene pšenice

Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije najavila je juče da će organizovati proteste, jer su nezadovoljni otkupnom cenom pšenice.

  • 2.389
  • 118
  • 0

Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije najavila je juče da će organizovati proteste, jer su nezadovoljni otkupnom cenom pšenice.

Kako se navodi u saopštenju, poljoprivrednici traže da se pšenica otkupljuje po stvarnoj tržišnoj ceni, koja je kako navode, oko 18 dinara po kilogramu. "Država ni prošle godine nije otkupljivala pšenicu, ali je cena u žetvi bila oko 18 dinara po kilogramu. Pitamo zašto to nije i ove godine, ako znamo da se proizvodi od pšenice ne prodaju po nižim cenama nego što su bili prošle godine", objašnjavaju u Nezavisnoj asocijaciji poljoprivrednika Srbije.

Mnonopol "kriv" za cenu pšenice ispod tržišne

Ukazali su da je monopolsko ponašanje velikih otkupljivača dovelo cenu pšenice ispod tržišne. Poljoprivrednici navode i da pšenica nije toliko rodila koliko se u javnosti prikazuje i da su u pojedinim delovima Srbije veoma mali prinosi, oko tri tone po hektaru. U saopštenju su zatražili od Vlade Srbije, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva trgovine da zajedno pronađu rešenje za taj problem.

Podsetimo, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je pre nekoliko dana da će rod pšenice ove godine iznositi 3 miliona tona, što je za 20 odsto više nego prethodne godine. Ona je navela da je prosečan prinos pšenice 5 tona po hektaru.

Cena pšenice na Produktnoj berzi u Novom Sadu prošle nedelje bila je od 16,72 do 16,17 dinara po kilogramu sa PDV-om.

Foto:bigstockphotos.com;budabar


Izvori

beta.rs


Tagovi

Otkupna cena pšenice Protesti Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Monopol otkupljivača Snežana Bogosavljević Bošković

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)