Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oranje
  • 02.11.2020. 15:45

Načini oranja i od kojih faktora zavise?

Sama priprema tla oranjem zavisi od više faktora - od veličine i oblika parcele, tipa tla, vrste pluga, jačine traktora, izbora usjeva. U tom smislu razlikujemo oranje na slog i razor, kombinovano, figurno i oranje na čunak. Treba napraviti pravi izbor i sve okolnosti obrade uzeti u obzir.

Foto: Nada Parađiković
  • 3.514
  • 23
  • 0

Da bi vaša zemlja bila pripremljena za nove usjeve, važno je na pravi način obraditi. Osnovna se obavlja u cilju konzervisanja zemljišne vlage, povećanja zapremine i uništavanja korovske vegetacije, bolesti, štetočina i generalnog poboljšanja strukture tla, kako piše Vaso Komnenić u knjizi "Poljoprivredne mašine" (Šabac, 2009.)

Na slog i razor

Sama priprema tla oranjem zavisi od više faktora - veličine i oblika parcele, tipa zemljišta, vrste pluga, jačine traktora, izbora sjetvene kulture. U tom smislu razlikujemo oranje na slog i razor, kombinovano, figurno i na čunak.

Koja će biti dubina oranja, zavisi i od toga šta će se sijati pa se za pšenicu, zob, ječam ore pliće dok za kukuruz i suncokret dublje, mada, ističe Mihailo Jovanović, ne škodi ni da se za pšenicu ore dublje.

Obrada na slog i razor je povezana jedna sa drugom pa tako na slog traktor sa plugovima kreće od sredine parcele, ka krajevima i cilj je na sredini njive formirati veliki greben, a razorom obrnutim redoslijedom - sa krajeva ka sredini, stvara se kanal, što kasnije značajno olakšava dopunsku obradu i kretanje agragata.

Uz način oranja i određeni plug

Kako piše Rade Radojević u knjizi "Mehanizacija poljoprivrede" (Beograd, 2005.) Na parcelama gdje se izvodi kombinovano oranje, obavlja se po "poljima" odnosno zagonima. Pri oranju na slog i razor parcela se dijeli na manje dijelove - zagone, koji se zasebno oru. Širina zagona najčešće iznosi 32 do 40 prohoda pluga.

"Ukoliko se ore plugovima ravnjacima, jedne godine oreš na razor, druge na slog. Prilično su zastupljeni upravo takvi plugovi pa samim tim i taj način oranja", objašnjava diplomirani strukovni inženjer ratarstva i povrtarstva Aleksandar Jovanović.

Plugovima ravnjacima oranje na slog i razor, kao i kombinovano za veće parcele (foto: Aleksandar Jovanović)

Osim veličine njive koja se obrađuje, koji će se plug upotrijebiti i kojim načinom oranja bitan je i teren.

"Postoji jedan kovač koji pravi dasku za plug, kozlić, panj - cijeli plug i to pravi i lijevi i desni, a takvi plugovi se često prodaju zbog planinskog područja jer se na tim terenima samo nizbrdo ore i to na lijevu ili desnu stranu. Da se ne bi pravio bedem samo na jednu stranu, ti sam moraš da vratiš, odnosno okreneš pa jedne godine oru sa lijevim plugom, druge sa desnim", kaže Aleksandrov otac Mihailo, dugodišnji poljoprivrednik.

Oranjem na čunak parcela ravnija

Figurno se primjenjuje na velikim parcelama, ali koje nisu pravilnog oblika i to plugovima ravnjacima. Izvodi se duž svih strana (unaokolo), ali se ovim načinom rjeđe. Može se započeti sa krajeva ka unutra ili pak, iz sredine ka krajevima. Problem je moguća opasnost od oštećenja agragata zbog velikih naprezanja kojima je izložen. Generalno, ovaj tip oranja se gotovo više ne koristi.

Na kraju, kako dalje objašnjava Radojević u stručnoj literaturi, oranje na čunak ili glatko obavlja se plugovima obrtačima. Započinje se sa jedne od bočnih strana parcele, a plastice se okreću spolja. Pri okretanju traktora na uvratinama, okreće se plužno tijelo, s tim što se prohodi plugom izvode jedan uz drugi. Parcela je ravnija nego kod drugih načina obrade tla, a preporuka je da se druge godine počne sa druge strane.

U glatkom oranju najčešće se primjenjuju plugovi obrtači

"Kod velikih parcela, gdje nema više ravnjaka, koriste se obrtači, koji su i dizajnirani tako da bi se smanjio prazan hod tokom obrade", kaže Aleksandar Jovanović.

Osim tipu terena, plug i način oranja mora biti prilagođen i tipu tla, pojašnjava nam dalje sagovornik.

Napravite dobar izbor plugova za predstojeće oranje

"Na ljepljivim teškim zemljištima koriste se rešetkaste daske (naslovna fotografija), smanjuje otpor i trenje dok na onim lakim i pjeskovitim koriste se dublje daske, a nikako rešetkaste."

Greške pri oranju

Kod kvalitetnog oranja brazde moraju biti čiste, nezatrpane, zid mora biti vertikalno ravan, dno brazde mora biti horizantolno. Sva plužna tijela moraju raditi na istoj dubini i istom širinom zahvata. Zbog toga, Mihailo Jovanović nas je upozorio na neke greške koje poljoprivrednici prave prilikom obrade.

"Najčešća greška jeste to što ratari ne našteluju plug pa jednu oru pravilno brazdu, drugu ne i tu prave neravnomjerno linije. Plugovi se moraju naštelovati kako treba i sve brazde moraju biti isto zahvaćene i da budu poorane na istu dubinu."

Pored toga, greška može biti i ako se svake godine ore istim načinom, na primjer, samo na slog ili razor, pri čemu se parcela na neki način deformiše. Takođe, nekada poljoprivrednici iz primoranosti oru prerano pa se na njivi stvaraju velike grudve.

Savjet koji naši sagovornici imaju jeste da prije nego što se krene u pripremu tla za jesenju sjetvu, da način obrađivanja prilagodite parceli, a plug zemljištu i snazi traktora jer kvalitetno oranje je preduslov i za dobre prinose.


Tagovi

Oranje Plugovi Oranje na slog Oranje na razor Oranje na čunak Plugovi ravnjaci Plugovi obrtači


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...