Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seme i prihrana
  • 01.02.2023. 16:30
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Padina

Nabavka semenskog materijala: Novine za kupce?

U zimskom periodu je takođe važno razmotriti i nabavku semenskog materijala za predstojeću setvu, a jedan od većih proizvođača i otkupljivača iz Padine savetuje na koji način to učiniti.

Foto: Depositphoto/madozi
  • 302
  • 48
  • 0

Relativno visoke temperature ove zime neposredno najavljuju dolazak proleća nešto ranije nego što se to očekivalo, što samim tim i ubrzava pripreme za predstojeću poljoprivrednu sezonu. Pored dodatne azotne prihrane koju treba nabaviti, a kojoj je cena u padu na opšte zadovoljstvo svih ratara, važno je misliti i o nabavci semenskog materijala za predstojeću setvu.

Pavel Brezina iz Padine kod Pančeva se već preko 20 godina uspešno bavi proizvodnjom ali i otkupom ratarskih kultura - pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta. Ove godine se u Srbiji uvela nova praksa nabavke semenskog materijala. O čemu se radi?

"Od 2022. godine se u Srbiji uvela ranija nabavka semenskog materijala putem porudžbina. Početkom zime naravno, niko ni ne razmišlja o nabavci semena, te su semenske kuće uvele nabavku semena putem porudžbina unapred, ne bi li kupci ostvarili dodatni popust u zavisnosti od firme", kaže Brezina dodajući da je u pitanju jednostavan model po principu vaučera koji je uveden u Rumuniji pre par godina, a koji se pokazao kao vrlo uspešan, te se od ove godine primenjuje i kod nas.

Model po principu vaučera se pokazao vrlo uspešan, kaže Brezina (Foto: Lidija Pribelja)

"Novina od, sada već prošle godine je da ste do 15. decembra 2022. mogli da se prijavite kako biste stekli uslov za 'vaučer za seme'. Uz takav vaučer biste dobili dodatni popust od vašeg snabdevača semenskog materijala prijavljujući se za takav spisak", kaže padinski stručnjak pojašnjavajući da se takvim načinom poslovanja ratari podstiču da ranije razmišljaju o setvi.

Kako se prijaviti za vaučere?

U zavisnosti od toga kako je definisana ponuda ili dobijate popust na raniju porudžbinu, ili sam vaučer. Dovoljno je da nekoliko semenskih kuća primene takav način poslovanja i novi model kupovine je već tu na obostrano zadvoljstvo.

"Svako selo ima jednog regionalnog menadžera koji pokriva nekoliko sela, on obaveštava lokalne firme i otkupljivače koji dalje plasiraju ponudu ratarima. Formira se spisak poručenih hibrida i ljudi koji su to rezervisali po sniženoj ceni, a koji se kasnije predaje semenskim kućama", kaže Brezina.

Isporuka krajem februara?

On dodaje da vreme isporuke nije tačno definisano, ali svakako stiže u dogledno vreme pre setve. To će najverovatnije biti krajem februara, jer sama setva kukuruza počinje krajem marta i početkom aprila, tako da u suštini, nema ni potrebe da materijal stigne ranije, navodi. U zimskom periodu takođe se održavaju edukacije poljoprivrednika pred predstojeću sezonu, gde se savetuje proizvođačima na šta da obrate pažnju.

"Na primer, jedna od stvari koje bih napomenuo ratarima je da vode računa o prihrani koju treba upražnjavati kada krene vegetacija jesenjih kultura. Ona se može raditi 'odokativno' ili precizno izmeriti N-min metodom koja je i najpouzdanija", kaže ovaj ratar objašnjavajući da se tom metodom uzorak zemlje nosi na hemijsku analizu prilikom koje se utvrđuje tačna količina azota koja je potrebna biljci.

Toplo je preporučuje jer se uzorak uzima sa tačno te parcele na kojoj se biljke nalaze. Opet, negativna strana ove metode je ta što se mora izaći na njivu kada je blato, motikom uzeti uzorak i zaprljati se "do ušiju". Metoda je malo skuplja, ali vrlo efikasna.

"Jeftinija i brža metoda je uz pomoć aparata koji se zove 'green seeker', koji radi po principu 'ndvi' indeksa koji se nakon dobijene vrednosti uporedi sa tabelom kako bi se videlo koliko je kilograma azota potrebno dodati kulturama. Ova metoda je bolja za određivanje potrebne količine za drugu prihranu azotom".

Ne treba preterati

Kako navodi naš sagovornik, prvu prihranu je generalno gledano lako odrediti jer iskusni poljoprivrednici znaju koliko dodatne azotne prihrane koriste na svojim njivama tokom dugog niza godina - treba je staviti malo manje od uobičajenih količina koje koriste "da ne bi preterali".

"Druga prihrana ide posle dve ili tri nedelje posle prve prihrane, u zavisnosti od vremenskih uslova. Onda se 'green seeker-om' brzinski izmeri koliko je potrebno azota dodati biljkama", zaključuje Brezina dodajući da je zimski period takođe usmeren ka edukaciji poljoprivrednika koja može biti iz sfere struke ili može biti prodajnog karaktera.

Obe varijante su jako važne kako bi se na vreme ispratili noviteti i potencijalni negativni faktori koji mogu predstavljati problem proizvođačima u jeku sezone.


Tagovi

Seme Prihrana azotom Metodologija Semenski materijal Pavel Brezina Vaučeri Hemijska analiza


Autorka

Lidija Pribelja

Više [+]

Diplomirani biolog na Prirodno-matematičkom fakultetu, trenutno na master studijama botanike. Zaljubljenik u prirodu i uvek u potrazi za praktičnim i korisnim znanjima. Dopisnica iz Padine koja donosi nove i zanimljive priče iz južnog Banata.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.