Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proteini u pšenici
  • 12.06.2022. 18:00

Na vidiku sorte pšenice sa većim prinosima i sadržajem proteina?

Na pšenicu otpada 20 odsto proteina koji se konzumiraju u celom svetu, a rezultat ovog istraživanja može pomoći u stvaranju sorti s poboljšanim nutritivnim i ekonomskim vrednostima.

Foto: Vedran Stapić
  • 570
  • 118
  • 1

Proizvodnja kvalitetnije pšenice je moguća. Genetski pokretač koji poboljšava osobine prinosa ove žitarice identifikovali su naučnici sa Univerziteta Adelaide i britanskog Centra John Innes, objavio je Science Daily. Ovo otkriće može dovesti i do povećanja sadržaja proteina do 25 odsto.

"Malo se zna o mehanizmu koji stoji iza pokretača prinosa i sadržaja proteina u proizvodnji pšenice", rekao je vođa istraživanja dr Skot Boden. Naveo je da otkriće ima potencijal da pomogne u stvaranju novih sorti koje daju zrno većeg kvaliteta.

Na pšenicu otpada 20 odsto proteina koji se konzumiraju u celom svetu, a rezultat ovog istraživanja može pomoći u stvaranju sorti s poboljšanim nutritivnim i ekonomskim vrednostima.

"Genetska varijacija koju smo identifikovali osigurava povećanje sadržaja proteina od 15 do 25 odsto za biljke koje se uzgajaju u polju", rekao je dr Boden. Naveo je da još nije otkriveno povećanje prinosa s dodatnim, uparenim klasovima, ali se nadaju da bi do njega moglo doći kod elitnih sorti. 

Bolje proizvođačima, bolje potrošačima

Uporedo sa povećanjem sadržaja proteina ne dolazi do smanjenja prinosa, tako da ovo otkriće ima čak i bolji potencijal da pruži ekonomsku korist uzgajivačima, ali i potrošačima zbog veće nutritivne vrednosti.

Očekuje se da će nove, poboljšane sorte pšenice biti dostupne za dve do tri godine.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Pšenica Genetsko istraživanje Poboljšana pšenica Sorte pšenice Proteinska pšenica Sadržaj proteina


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.