Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sorte žitarica
  • 19.04.2021. 18:00

Na tržište stižu sorte pšenice obogaćene cinkom i kukuruz otporan na štetočine?

Nove će sorte biti razvijane na tradicionalnim tehnikama uzgoja, a ne zasnovanim na GMO.

Foto: Depositphotos/Grigorenko
  • 236
  • 320
  • 0

Naučnici Međunarodnog centra za oplemenjivanje kukuruza i pšenice (CIMMYT) veruju da će nove sorte pšenice obogaćene cinkom osigurati više minerala u ishrani miliona siromašnih ljudi, koji se bore sa neuhranjenošću.

"Očekujem da će nova sorta sa visokim udelom ovog elementa činiti najmanje 80 odsto onih koje će se naći širom sveta u idućih 10 godina, ali trenutno one čine udeo od samo devet odsto", rekao je za reuters generalni direktor CIMMYT-a, Martin Kropf.

Istraživanje ovog centra sa sedištem u Meksiku usredsređeno je na jačanje prinosa i sredstava za život globalno najsiromašnijih poljoprivrednika, a reč je o zemljama Trećeg sveta. Takođe, njime žele da se reše izazovi koje uzrokuju klimatske promene poput suše, zagrevanja i biljnih patogena.

Nisu GMO

Kako navodi direktor ovog centra, ove "poboljšane" sorte nastaju u saradnji sa njihovim partnerima, semenskim kompanijama iz Indije, Pakistana, Bangladeša, Meksika i Bolivije, a pridružiće im se i Kina.

Očekuje da će se gotovo sve nove sorte pšenice nutricionistički poboljšati tokom sledećih decenija te napominje da su one razvijene tradicionalnim tehnikama uzgoja, a ne zasnovanim na genetski modifikovanim organizmima (GMO). Kaže da je takvo seme sposobno umanjiti pothranjenost putem žitarice koja se konzumira širom sveta.

Njegovo širenje poboljšava ishranu kojoj nedostaju minerali poput cinka i gvožđa, a bitni su za borbu sa virusima. Nedostatak cinka jedan je od glavnih uzroka neuhranjenosti u svetu, a procenjuje se da pogađa više od dve milijarde ljudi.

Kukuruz otporan na jesenju sovicu?

Njihovi naučnici, sa proračunom za istraživanje od 120 miliona dolara, razvili su oko 70 odsto sorti pšenice koja se trenutno seje na globalnom nivou te oko polovine kukuruza. Nedavno su razvili i sorte kukuruza otporne na jesenju sovicu, insekta koji je naneo veliku štetu usevima u Africi i Aziji te će ga distribuirati u više afričkih zemalja. 

Kropf navodi da CIMMYT, koji u tipičnoj godini razvija i primenjuje oko 35 oplemenjenih sorti pšenice na globalnom nivou, ispunjava prostor koji najpoznatije semenske kompanije izbegavaju.

"Mi stvaramo sorte za one sredine u kojima privatni sektor ne može da zaradi mnogo novca", rekao je zaključivši da najsiromašniji poljoprivrednici takođe moraju redovno da usvajaju novitete u svetu u kom štetočine i bolesti predstavljaju sve veći problem.


Tagovi

Martin Kropff Sorte kukuruza Sorte pšenice Cink Gvožđe GMO Jesenja sovica Nove sorte


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.