Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine pšenice
  • 06.11.2021. 12:00

Na tek iznikloj pšenici registrovane cikade i lisne vaši

Lisne vaši i cikade pored direktnih šteta koje nanose biljkama sisajući biljne sokove, značajne su kao prenosioci raznih fitopatogenih virusnih oboljenja.

Foto: PIS Srbija
  • 384
  • 60
  • 0

Na području delovanja RC Kikinda setva ozime pšenice još nije završena. Usevi ozime pšenice posejani u prvim rokovima setve krajem septembra i tokom oktobra meseca, nalaze se u fenofazi stabaoce probija površinu zemlje do fenofaze dva lista razvijeno, prenosi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Vizuelnim pregledom useva pšenice registrovano je prisustvo cikade (Psammotettix alienus) kao i krilatih formi lisnih vaši (Aphididae sp.) na do tri do pet odsto pregledanih biljaka.

Lisne vaši i cikade pored direktnih šteta koje nanose biljkama sisajući biljne sokove, značajne su kao prenosioci raznih fitopatogenih virusnih oboljenja.

Vizuelnim pregledom useva pšenice registrovano je prisustvo cikade

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje povremeni obilazak i pregled novoposejanih parcela u narednim danima. Prema EPPO standardu 2/11/1 prag štetnosti u ovim razvojnim fazama iznosi 10 odsto biljaka naseljeno sa jednom ili više vaši ili cikada. RC Kikinda i u narednom periodu nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja u usevima ozime pšenice.

Nedavne padavine dobro došle nicanju pšenice

Kako smo ranije pisali, nakon nicanja useva treba obilaziti parcele kako bi se pratila i brojnost štetnih glodara koji se svake godine javljaju u manjem ili većem broju. U slučaju jačeg napada treba izvršiti i njihovo suzbijanje.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Štetočine pšenice Cikade Lisne vaši Virusna oboljenja Prognozno-izveštajna služba


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić