Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Evropi
  • 21.07.2022. 15:00

Mračna procena: Gotovo pola teritorije EU u opasnosti od teške i dugotrajne suše

Nedostatak vode u zemljištu je sve očigledniji, a usevi pod vegetacijskim stresom. Veliki je pritisak na poljoprivredne sisteme, a konkurencija za vodne resurse velika. Članice pozivaju na fleksibilnost ZPP-a.

Foto: Depositphotos/YAYImages
  • 525
  • 167
  • 0

Nešto manje od polovine teritorije Evropske unije je u opasnosti od teške i dugotrajne suše koja bi mogla umanjiti dobitke u proizvodnji hrane, stoji u julskom izdanju Biltena JRC MARS - Monitoring useva u Evropi. 

Mračna procena Evropske komisije pokazuje da je trenutno 46 odsto teritorije izloženo upozoravajućim nivoima suše, a još 11 odsto u stanju pripravnosti. Ovaj podatak je veoma zabrinjavajući.

Vode je sve manje

Nedostatak vode u zemljištu je sve očigledniji, a usevi pod vegetacijskim stresom. Veliki je pritisak na poljoprivredne sisteme, a konkurencija za vodne resurse velika. Potencijal i prinosi useva su smanjeni.

Najviše su ugrožene Francuska, Rumunija i Mađarska i nekoliko mediteranskih regija, uključujući Italiju, Španiju i južnu Grčku.

Izveštaj beleži trend rasta posledica ove vremenske nepogode. Od početka godine ozbiljna suša pogađa regione, a zahvaćena područja su sve veća. Ugrožene su količine vode koje će biti dostupne u narednim mesecima. Stres izaziva pad prinosa, a najviše su pogođene žitarice. Povećana je opasnost od šumskih požara

I suncokret trpi sušu od početka (Foto: M. Popić) 

Teško u Španiji, dramatično u Mađarskoj

Za vreme sastanka ministara poljoprivrede EU, španski ministar poljoprivrede Luis Planas je istakao da se predviđa da će zemlja ove godine dostići proizvodnju od 20 miliona tona žitarica. Ali, suša koja vlada i koja je izazvala izuzetno tešku situaciju, smanjiće prinose na iznos između 17 i 18 miliona tona, izveštava Euractiv.

Španija je ove godine iskoristila brojne subvencije iz ZPP-a da maksimira površine pod usevima, ali to neće biti dovoljno da se popune praznine na tržištu uzrokovane sukobom u Ukrajini. Upućen je poziv za dalju fleksibilnost ZPP-a u svetlu teških vremenskih uslova.

Situacija u Mađarskoj je dramatična. U nekim regijama sadržaj vlage u zemljištu je blizu nule, a delegacija ove države je najavila drastičan pad prinosa što će ugroziti stočnu hranu i prehrambenu sigurnost. Pridružili su se pozivu Španije za veću fleksibilnost u okviru pravila koja regulišu program subvencija EU. To je neophodno kako bi se članicama omogućilo više manevarskog prostora u pogledu ekoloških zahteva, kao i podrška za navodnjavanje.


Tagovi

Evropska unija Suša Vlaga u zemljištu Prinos Mađarska Španija JRC Mars Procena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.