Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 27.11.2020. 07:30

Može li rast cijena žitarica u SAD-u podići njihovu vrijednost i u Europi?

Rastu cijene soje, kukuruza i pšenice u SAD-u. Zbog njih su američki poljoprivrednici posijali rekordne količine ozime pšenice, a ruska i francuska roba su najskuplje na tržištu.

Foto: Depositphotos/IgorStrukov
  • 89
  • 339
  • 0

Glavni uzrok rasta cijena žitarica je suša u Južnoj Americi i SAD-u, zbog koje su ondje slabi prinosi kukuruza i soje, a kako piše Agrarheute, na tržištu postoji snažna globalna potražnja za tom robom, pogotovo iz Kine.

Značajan pad proizvodnje kukuruza na sjevernoj polutki prisiljava tržište da se u velikoj mjeri oslanja na žetvu južnog dijela svijeta kako bi se osigurale globalne zalihe. Slična je situacija i sa sojom.

Krivulja terminskog tržišta u Chicagu pokazuje da su cijene naglo porasle. Analitičari pak imaju ogromna očekivanja od australske žetve čiji bi prinos mogao preplaviti tržište. Naime, predviđa se da će to biti njihova treća najveća žetva ikad koja će se progurati i na glavna tržišta jugoistočne Azije i tako kontrolirati cijenu. Brojke sve govore - urod pšenice u toj zemlji u sezoni 2020.-21. se predviđa na 28,4 milijuna tona, što je za 0,9 mil. t više u odnosu na prognozu mjesec dana ranije, odnosno 13,2 milijuna tona više u usporedbi s prethodnom sezonom, piše World Grain.

Zbog rasta cijena američki poljoprivrednici siju više

Prvi puta u posljednjih osam godina američki su poljoprivrednici povećali sjetvu ozime pšenice jer jaka potražnja i suho vrijeme kod glavnih proizvođačkih zemalja potiču više cijene. Iz Američkog Ministarstva poljoprivrede tvrde da će naredne godine dovesti do rekordnih površina zasijanih kukuruzom, sojom i pšenicom.

Suša i veća potražnja na tržištu povećale cijene kukuruza i pšenice

David Justison, ratar u okrugu Montgomery, ove je jeseni zasadio 485 hektara ozime pšenice, u odnosu na 365 hektara prošle godine. "To je najbolja ponuda koju sam vidio u zadnjih nekoliko godina. Pšenica od 6 dolara mi je privukla pažnju”, kazao je reutersu.

Treba dodati kako je analitička tvrtka IHS Markit Agribusiness ovoga mjeseca prognozirala da su usjevi ozime pšenice u SAD povećani za 3,6% u odnosu na godinu prije.

Podsjetimo i da je kineska vlada objavila neobičnu smjernicu kojom potiče svoje poljoprivrednike da povećaju proizvodnju žitarica i to sjetvom pšenice, kukuruza i riže. 

Kineska vlada potiče svoje poljoprivrednike na veću sjetvu žitarica

Na taj način žele stabilizirati domaću proizvodnju žitarica kako bi se mogli nosti s neizvjesnostima koje proizlaze iz globalne situacije vezane uz pandemiju SARS-CoV-2.

Rusija nastavlja s visokim cijenama, a Francuska još skuplja

Pšenicu održavaju i rekordno visoke ruske cijene, koje su ondje na iznadprosječnim razinama kao i one za brašno te krmivo, što ne ide u prilog tamošnjim stočarima. Osim toga, njihovo je Ministarstvo poljoprivrede objavilo da se ograničenje izvoza žitarica neće primjenjivati do sredine veljače.

Nadalje, Europska komisija izvještava da je ruska pšenica sa sadržajem proteina od 12,5%, utovarena na brod u crnomorskoj luci Novorossiisk krajem prošlog tjedna, postigla cijenu od 254 američkih dolara po toni (što je oko 214 eura), a to je blagi pad od 2 dolara u odnosu na rekordno visoke iznose prethodnog tjedna.

Istovremeno je francuska pšenica utovarena u najvažniju izvoznu luku Rouen za 259 dolara, odnosno 4 više nego prethodnog tjedna i skuplja je od ruske. Dok su cijene ruskog ječma bile stabilne s 212 dolara po toni.

Francuski ječam u luci Rouen koštao je 245 dolara po toni, 5 dolara više nego prethodnog tjedna.

Kakvo je stanje u Europi?

Na europskom terminskom tržištu cijene pšenice porasle su u ponedjeljak i kotirale su na 212 eura po toni. To je porast od 3 eura u odnosu na prethodni tjedan.

Pada interes i cijena za prošlogodišnji urod na crnomorskom tržištu žitarica

Cjenovne ponude za ječam u luci Hamburg u ponedjeljak su iznosile 184 eura po toni, oko 1 euro više nego prije tjedan dana. Veće su i za raž i to za jedan euro. U Južnom Oldenburgu cijena isporučenog kukuruza iznosila je 218 eura, odnosno 4 eura više nego prethodnog tjedna.

Prema podacima Europske komisije, Europljani su do 22. studenoga u treće zemlje isporučili oko 9,5 milijuna tona pšenice, što je 21% manje nego lani.

Do sada su glavni kupci europske pšenice Alžir, Kina, Saudijska Arabija, Nigerija i Maroko, a najvažnije ciljne zemlje za izvoz ječma Saudijska Arabija i Kina.


Tagovi

Cijene Žitarice Tržište Svjetske cijene


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.