Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabranjene aktivne tvari
  • 05.09.2021. 07:30

Moraju uništiti 5.000 ha šećerne repe zbog greške dobavljača pesticida

Otkriveno je da su 273 francuska proizvođača šećernu repu tretirali aktivnim tvarima koje su zabranjene u EU i to zbog greške proizvođača i distributera sredstava za zaštitu bilja.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 121
  • 29
  • 0

Francusko ministarstvo poljoprivrede naredilo je proizvođačima šećerne repe na sjeveru i istoku te zemlje da moraju uništiti svoje usjeve. Do toga je došlo nakon što je otkriveno da su biljke tretirali sredstvima za zaštitu bilja u čiji su sastav uključene tri aktivne tvari zabranjene u Europskoj uniji, piše francebleu.

Razlog je greška u procesu proizvodnje i pakiranja izraelskog proizvođača i distributera sredstava za zaštitu "Adama". Ministarstvo je poručilo da se ne može isključiti rizik za potrošače te da se još istražuje kako je došlo do pogreške.

Traže se rješenja i odštete

Prema objavama medija, 273 proizvođača ove ratarske kulture u regijama Hauts-de-France i Grand Est trenutno su suočena s gubitcima. Prema Udruženju uzgajivača šećerne repe (CGB) u tijeku su razgovori s izraelskom tvrtkom kako bi se pronašlo zajedničko rješenje, a poljoprivrednici dobili odštetu.

"Oko 500.000 tona ove kulture morat će biti uništeno", upozorio je Cyril Cogniard, predsjednik CGB-a, a što je prema njegovoj procjeni oko 1,5 posto nacionalne proizvodnje. "Nakon virusa žutice, mraz je zadao težak udarac proizvođačima ove kulture. No, svjesni su načela opreza", komentirao je.

Iz Ministarstva su pojasnili da je ta odluka nastala zbog rizika za potrošače na koje je upozorila Francuska agencija odgovorna za odobrenja sredstava za zaštitu bilja (ANSES).

"Potrošač je 100 posto zaštićen, a poljoprivrednik 100 posto pogođen - on mora sve uništiti ne znajući hoće li mu biti nadoknađena šteta", napomenuo je Cogniard. Prema njemu riječ je šećernoj repi na 5.000 hektara koji moraju biti uništeni u departmanima Marne, Ardennes, Aube i Aisne.


Tagovi

Francuska Pesticidi Greška Uništavanje šećerne repe Uzgoj šećerne repe


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.