Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Soja
  • 12.08.2018. 13:00

Mogući natprosečni prinosi soje ove sezone

Prema rečima stručnjaka, soja je razvila dovoljnu visinu, dovoljan broj spratova, cvetova i mahuna. Ratari kažu da bi otkupna cena trebalo da bude bar 40 dinara.

Foto: Pixabay / jcesar2015
  • 729
  • 52
  • 0

Proizvođači soje mogu da budu zadovoljni rodom soje za ovu godinu. Soja je dobila dovoljno vlage, padavine su bile dobro raspoređene, pa su ostvareni povoljni uslovi u najznačajnijim fazama rasta i razvoja. Prinos će biti dobar, iako će žetva početi ranije.

"Kada je nicala bilo je suvo, ali je kasnije došla kiša i u vreme nalivanja zrna bilo je dovoljno vlage", kaže za RTV Milan Lugumerski, poljoprivrednik iz salaša Lugovo, dok Zvonko Lukić iz salaša Nenadić dodaje: "Čini mi se da su neke rane sorte počele prinudno da sazrevaju i to će uticati na prinos. Moraju se sejati i ranije i kasnije sorte, zbog kombajniranja".

Prinos iznad proseka?

Prema rečima stručnjaka, soja je razvila dovoljnu visinu, dovoljan broj spratova, cvetova i mahuna. Procena je da se mogu očekivati natprosečni prinosi. Ono što visoke temperature mogu da učine jeste da ubrzaju zrenje. Dobro je što u zemljištu ima dovoljno vlage. U slučaju da dođe do smene sunca i kiše, to može da prouzrokuje problem, zbog otvaranja mahuna, osipanja i gubitka prinosa.

Problem - niska cena

Međutim, problem je niska otkupna cena. Ratari smatraju da bi trebalo da bude bar 40 dinara. "Stara je 36 do 37 dinara, a za ovogodišnji rod najavljuju 35 dinara. To je za nas neprihvatljivo. Ne znam kako ćemo zaraditi mi koji dajemo velike arende", kaže Lukić.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Soja Cena soje Prinos soje Zvonko Lukić Milan Lugumerski


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.