Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monitornig usjeva
  • 25.01.2022. 18:00

Minus i golomrazica prete evropskim usevima

Zbog blage zime tokom januara tolerancija biljaka na niske temperature i mraz nije izgrađena, osim severnih i centralno-istočnih delova Evrope. Problem se može pojaviti u crnomorskom regionu

Foto: Depositphotos/kunfu
  • 142
  • 16
  • 0

Blagi vremenski uslovi i padavine tokom januara 2022. godine u većem delu Evrope su pogodovali ozimim usevima. Međutim, zbog izostanka hladnijih dana prilagođavanje na niske temperature i mraz je slabo što se posebno ispoljava na region Crnog mora, stoji u najnovjijem izdanju Biltena JRC MARS - Monitoring useva u Evropi za januar. 

Onima koji su kasnije posejani ovakvi uslovi su pomogli da u razvoju skoro sustignu one koji su posejani u optimalnom periodu. Značajno je povećanje površina zasejanih uljanom repicom, posebno u Francuskoj i Nemačkoj.

Što se tiče žitarica, površine pod njima ostale su skoro iste kao prošlogodišnje. 

Toplo i sušno vreme

U saopštenju ističu da zbog blage zime tokom januara tolerancija biljaka na niske temperature i mraz nije izgrađena, osim severnih i centralno-istočnih delova Evrope. Problem se može pojaviti crnomorskom regionu koji je kao "svetska žitnica" od posebnog značaja. Snežni pokrivač je bio tanak i brzo se topio. Naglo zahlađenje je dovelo do golomrazice, a na parcelama gde su usevi kasnije posejani mogu se pojaviti štete.

Snežni pokrivač je bio tanak (Foto: Depositphotos/janka3147)

Mediteranski region pati od nedostatka kiše, naročito u području Španije, što negativno deluje na ozime useve.

Za period od 1. decembra 2021. do 15. januara 2022. prema meteorološkom pregledu se navodi da je bilo nešto hladnije na jugu Skandinavije i baltičkom regionu, dok je na području severne Skandinavije, Finske i Estonije broj dana sa temperaturama ispod nule bio nešto veći nego inače.

Snežni pokrivač dobro je došao u zaštiti ozimih useva

U drugim delovima Evrope bilo je toplo, ali, naglašavaju, južna područja pate od suše i nedostatka padavina. Uz Španiju, tu je i severozapad Italije.

Šta nas očekuje?

Prema modelima simulacije šteta od mraza do 15. januara nije bilo. Tolerancija na njega je dobro razvijena u usevima severne i delovima centralne Evrope, a najviše je izražena u Švedskoj i Finskoj, Baltiku, delu Poljske i severu Ukrajine.

Do 27. janura nas očekuje dolazak hladnog vazduha preko istočne Evrope i istočnog Mediterana što će doneti intenzivne padavine.

Za naredna tri meseca (februar, mart i april) predviđa se toplije vreme od proseka za ovo doba godine, a biće izraženija suša u zapadnom delu.


Tagovi

Prognoza Agro prognoza Magla Mraz Padavine Stanje useva Evropa Crnomorska regija


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.