Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ustilago maydis
  • 12.08.2021. 18:00

Mehurasta gar kukuruza - kod nas bolest, u Meksiku poslastica

U sušnim i stresnim godinama za kukuruz, kakva je ova, javlja se mehurasta gar koju uzrokuje gljivica Ustilago maydis. Iako je ona kod nas uzročnik bolesti u Meksiku je cenjena jestiva gljiva.

Foto: Martina Popić
  • 1.711
  • 148
  • 0

Ovih dana na kukuruzu mogu se uočiti izrasline odnosno tumori mehuraste gari kukuruza koju uzrokuje gljivica Ustilago maydis. To je jedna od najraširenijih bolesti kod nas, a prvo se uočava na mladom kukuruzu kada dosegne visinu od 30 do 50 cm i to na mestima gde se nalazi mlado meristemsko tkivo.

Biljka može biti zaražena tokom cele vegetacije, a oboleti mogu svi organi biljke dok god rastu, tačnije, dok u njima ima tvornog tkiva odnosno meristema. Kako joj i sam naziv govori prepoznaje se po mehurastim izraslinama različite veličine.

Javlja se u sušnim godinama

Kako pišu D. Jurković, J. Ćosić i K. Vrandečić u svojoj knjizi Pseudogljive i gljive ratarskih kultura, najmanji se mehuri razvijaju na mladim biljkama i lišću, ali u našim uslovima bolest je na mladim biljkama retka, te se obično javlja u kasnijim fenofazama. 

Na lišću su tumori smešteni uz glavnu žilu, a najveći se razvijaju na stabljici i mogu doseći više od 30 cm u prečniku, ali najčešće su veličine od 15 do 18 cm. Na metlici i klipovima, ali nikada na stabljici, infekcije mogu biti brojne, pa se razvije više manjih ili većih mehura. Oni su u početku svetle sivo-zelene, a kasnije poprimaju tamno sivu boju, raspucavaju se i iz njih se oslobađa crna praškasta masa spora gljiva (teliospore).

Kada je zaražen klip uništava se zrno i direktno smanjuje prinos (Foto: Martina Popić)

Najbolja mera borbe protiv ove bolesti je setva otpornih hibrida, kao i poštivanje plodoreda. Hemijska zaštita se u pravilu ne sprovodi, a jedina aktivna materija za njeno suzbijanje je kaptan. 

Postojeća istraživanja dokazuju da se češće javlja u sušnim i toplim godinama, verovatno jer je kukuruz tada slabiji i manje otporan, a upravo takva je bila ova. Jači intenzitet je kada se u vreme metličanja i svilanja smenjuju razdoblja suvog i vlažnog vremena, opet zbog stresa kom su biljke izložene.

Osetljivost na infekciju mogu povećati mehanička oštećenja nastala prilikom obrade tla, olujnog nevremena (grad, vetar), napada insekata, zakidanja metlica i slično. Izvor zaraze može biti i stajnjak ako je stoka jela zaraženu kukuruzovinu, ali treba napomenuti da spore ove gljivice nisu toksične i ne izazivaju štetne posledice kod domaćih životinja.

Koristi se u kulinarstvu

Isto je sa ishranom kod ljudi. Ovo je jestiva gljiva, jako cenjena u Meksiku gde je poznata kao huitlacoche ili meksički tartuf. Danas se navodno pokušava i više uzgajati (namernom zarazom polja kukuruza) i popularizovati u Severnoj Americi. Bere se dok je još nezrela i sočna, jer kada sazri bude suva i puna crnih spora.

U Meksiku je ovo prava poslastica (Foto: Martina Popić)

Kako piše foodrepublic, u Meksiku je možete kupiti u većini specijalizovanih trgovina hranom, a dolazi smrznuta, u staklenkama ili konzervama. Konzumira se sveža ili kuvana, u brojnim jelima koja je sadrže u svojim receptima za pripremu. Tako se od nje mogu praviti razni umaci, supe, tortilje, salate i slično. 


Tagovi

Mehurasta gar Bolest kukuruza Ustilago maydis Meksiko


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.