Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Repičina pipa
  • 15.02.2022. 13:30

Mala i velika repičina pipa naseljava ovogodišnje useve

Prisustvo male repičine pipe (Ceutorhynchus pallidactilys) je uočeno u svim proizvodnim regijama, dok je za sada prisustvo velike repičine pipe (Ceutorhynchus napi) uočeno u regionu Sente i Kikinde.

Foto: PIS Srbija
  • 170
  • 6
  • 0

U svim najznačajnijim regijama proizvodnje uljane repice u našoj zemlji, počelo je naseljavanje repičinih pipa u ovogodišnje useve. Njihovo prisustvo je potvrđeno u lovnim klopkama i u vizuelnim pregledima useva, obaveštava Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Prisustvo male repičine pipe (Ceutorhynchus pallidactilys) je uočeno u svim proizvodnim regijama, dok je za sada prisustvo velike repičine pipe (Ceutorhynchus napi) uočeno u regionu Sente i Kikinde.

Velika repičina pipa uočena je u regionu Sente i Kikinde

Podsetimo, ovi insekti imaju sivkastu boju tela. Velika repičina pipa ima crne noge, naraste tri do četiri milimetra, a mala ima riđe noge te naraste 2,5 do 3,5 mm. Larve obe vrste su bele boje sa smeđom glavom. Razvijaju jednu generaciju godišnje, a prezimljavaju u fazi imaga, najčešće u zemljištu.

Da li hemijski tretirati?

Uljana repica se najčešće tretira nekim od sintetički piretroida s aktivnom materijom kao što je alfa-cipermetrin, deltametrin, lambda-cihalotrin, gama-cihalotrin i cipermetrin. Zaštita se sprovodi u popodnevnim satima, u vreme najviših temperatura u danu koje će izmamiti pipe. Optimalna temperatura za prskanje je 10°C. 

Međutim, trenutno je u toku dopunska ishrana i kopulacija odraslih jedinki i još uvek nije vreme za insekticidni tretman. Osnovna strategija u suzbijanju ovih štetočina je suzbijanje pipa pre polaganja jaja u stablo i lisne drške radi sprečavanja razvoja larvi, te će Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja redovno sprovoditi monitoring prisustva i razvoja ovih štetočina kao i prisustvo simptoma bolesti i na vreme signalizirati vreme za tretman. 


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Repičina pipa Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja Insekticidi Zaštita Pregled Repičišta


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta