Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište uljarica
  • 22.01.2016. 18:00

Mahunarke preuzimaju udeo u stočnoj hrani

Grašak i pasulj preuzimaju sve veći udeo u stočnoj hrani Evropske unije. To znači da su mere ozelenjavanja uzele svoj danak, a agronomske koristi od mahunarki sve više rastu. Niska cena leguminoza, takođe, stvara veću konkurenciju žitaricama.

Foto: Thatsaphon Saengnarongrat/bigstock.com
  • 237
  • 41
  • 0

Kineski uvoz soje, u decembru je dostigao 9,12 Mt, zahvaljujući činjenici da je ona postala popularna kao deo stočne hrane. Soja, pasulj i grašak tako postaju omiljenije od žitarica i u Velikoj Britaniji, gde čine veliki deo u pripremi stočne hrane.

Mahunarke preuzimaju udeo u stočnoj hrani

Uprkos nižim cenama, u odnosu na prošlu godinu, količina žitarica korišćenih u stočnoj hrani, u Velikoj Britaniji, je smanjena. Naime, podaci pokazuju da su žitarice, između jula i novembra 2015. godine, u proseku činile 41,6 % stočne hrane. Godinu ranije, kada su cene stočne hrane bile više, udeo žitarica je bio 42,1 % .

Istovremeno je uočeno i povećanje upotrebe mahunarki u pripremi stočne hrane. Količina graška i pasulja više je nego udvostručena, pa tako je preuzela udeo koji je u proizvodnji stočne hrane imala zob. To znači da su mere ozelenjavanja uzele svoj danak, a agronomske koristi od mahunarki sve više rastu. Relativno niska cena leguminoza, takođe, stvara veću konkurenciju žitaricama za udeo u stočnoj hrani.

Izvor podataka: hgca.com, Foto: Thatsaphon Saengnarongrat/bigstock.com


Tagovi

Mahunarke Stočna hrana Mere ozelenjavanja Žitarice Pasulj Grah


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."