Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema zemljišta
  • 19.10.2017. 17:00

Ljuštenje strništa - važna agrotehnička mjera

Od pravilnog izvođenja ljuštenja strništa ili ugarenja zavisi uspjeh ostalih agrotehničkih mjera, koje utiču na prinos.

Foto: hansbenn / Pixabay
  • 407
  • 24
  • 0

Ljuštenje strništa ili ugarenje je prva agrotehnička mjera obrade zemljišta, da bi se oranice pripremile za sjetvu naredne kulture. Od njenog pravilnog izvođenja zavisi uspjeh ostalih agrotehničkih mjera, koje utiču na prinos.

Šta se postiže ugarenjem?

Ova operacija se često izvodi odmah nakon što kombajn završi svoj posao. Tako se izbjegava rast korova na kojima se razvijaju bolesti i gubi vlaga iz dubljih slojeva zemljišta, a stvara se plitki rastresiti sloj na površini oranica.

Osnovni ciljevi su:

  • zaoravanje žetvenih ostataka i korova da bi se razložili;
  • poboljšanje vodnog režima zemljišta;
  • poboljšanje toplotnog režima i
  • uništavanje višegodišnjih korova.

"Proces ljuštenja strništa provocira nicanje sjemena korovskih i kulturnih biljaka, koji se kasnije uništavaju osnovnom obradom. Takođe, pospješuje se bolji rad mikroorganizama koji kasnije olakšava izvođenje osnovne obrade", govori dipl. ing. Gorana Rehak.

U sušnim područjima ljuštenje strnjišta ima veliki značaj za očuvanje vlage oranica.

Kako se izvodi ljuštenje strnjišta?

Slamu, koja ostaje na površini potrebno je istarupirati i ravnomjerno rasporediti po parceli, kako bi se pravilno unijela u zemljište. Žetvene ostatke nikako ne bi trebalo paliti, jer se tako stvaraju višestruki gubici.

Dubina ljuštenja strništa podešava se u zavisnosti od količine žetvene mase koju imamo na parceli.

"Da bi se bolje obavilo zaoravanje i mješanje biljnih ostataka, dubinu obrade određujemo na sljedeći način: ako se slama odnosi sa parcele, onda na njivi ostaje 1,5-2,0 t/ha nadzemne mase i oko 1,8-2,2 t/ha korjenove mase u sloju od 0-20cm. Ako se slama ne odnosi, onda na parceli ostaje od 5,0-7,0 t/ha suhe organske materije, što iziskuje nešto veću dubinu Od dubine zaoravanja strništa osim gore pomenutih načina, utiče i tip zemljišta, zakorovljenost i zbijenost, klimatske prilike i stanje vlažnosti, tako da se dubina kreće između 10-14 cm", objašnjava Rehakova.

Ljuštenje strništa se ne izvodi na zemljištima gde postoji mogućnost erozije zemljišta ili ako ima višegodišnjih rizomskih korova, koje treba uništiti tretiranjem totalnim herbicidom i nakon 20 dana izvršiti oranje.

Kako odabrati oruđe za ugarenje?

Za ovu operaciju mogu da se koristie namjenska, specijaliziraana oruđa ili univerzalna, kao što su višebrazdni širokozahvatni raonični plugovi, čija je dubina rada do 15 cm.

Plugovi za osnovnu obradu dobro prevrću plasticu i zaoravaju te mješaju žetvene ostatke. Poslije ljuštenja strništa planira se rasturanje stajnjaka ili mineralnog đubriva i potom se pristupa oranju na punu dubinu, do 25 cm. Poslije oranja, brazde se zatvaraju upotrebom valjaka ili drljače u agregatu sa plugom.

Foto: hansbenn / Pixabay


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]