Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LEMKEN
  • 15.07.2021. 12:00
  • Severnobanatski okrug, Vojvodina, Banatsko Veliko Selo

LEMKEN Rubin 10 - jedna od najboljih tanjirača za ravnanje i mešanje zemljišta

Kada bi neko pitao šta poslednje da nosi iz dvorišta od priključnih mašina, ja bih rekao da tu tanjiraču ostavi za kraj, navodi ratar Milan Šepa iz Banatskog Velikog Sela kod Kikinde, koji već dve sezone koristi ovu mašinu.

Foto: Milan Šepa
  • 2.430
  • 474
  • 0

Nakon žetve ječma i pšenice, ratari ljušte strništa sa zemljišta, a za te poslove u polju veoma je važno imati dobru tanjiraču. Jedna od čestih izbora poljoprivrednika je LEMKEN Rubin 10, koji se, kažu, može koristiti za ravnanje terena i svaki vid mešanja.

"Koristim je za pripremu zemljišta za setvu pšenice. Bukvalno jedan prohod napravim sa njom i u to direktno sejem. Kada bi neko pitao šta poslednje da nosi iz dvorišta od priključnih mašina, ja bih rekao da tu tanjiraču ostavi za kraj", navodi ratar Milan Šepa iz Banatskog Velikog Sela kod Kikinde, koji već dve sezone koristi ovu mašinu.

Rubin 10 u X verziji nema kosu simetriju

LEMKEN je, ocenjuje, brend koji odiše kvalitetom, a njemu, kao proizvođaču, cilj je da kupi mehanizaciju koja će mu služiti duži niz godina.

"Posle Karata sam se uverio u sigurnost LEMKEN mašina. Rešio sam da, kada budem kupovao neku kratku tanjiraču, pošto mi u Banatu imamo potrebu za takvom, to bude upravo ova", dodaje Šepa.

Kao prednost ističe što je Rubin 10 napravljen u X verziji. To, objašnjava, znači da nema kosu simetriju, ne vuče mašinu levo ili desno u odnosu na traktor. Diskovi omogućavaju da tanjirača proizvodi simetrične sile na obe strane, ne sudaraju se, već rade celom širinom.

"Ima veliki prečnik diskova od 645 mm i radni zahvat od tri metra. Za razliku od svih drugih kratkih tanjirača, Rubin 10 ima dva napadna ugla tanjira. Jedan je horizontalni, drugi je vertikalni. Jedan je od 33 stepena, a drugi je od osam stepeni. Tanjir stoji pod totalno drugim uglom u odnosu na druge tanjirače. Jedina je koja može da radi na dubini do 15 cm", navodi Šepa.

Upravo to, ukazuje, omogućava da se zemlja bolje izmeša, posebno pri velikim brzinama, prevrće, homogenizuje i pakuje.

Rubin 10 - pri velikim brzinama, prevrće, homogenizuje i pakuje zemljište

"Ima dva reda diskova sa tim uglovima i iza ide valjak. Glavno što treba istaći je dugovečnost materijala koji je ugrađen i nulto održavanje. Svi pokretni delovi, ležajevi su bez mazalica. I na sve to firma daje garanciju od pet hiljada hektara obrađenog zemljišta", napominje sagovornik Agrokluba.

Nosači imaju debljinu od 30 mm, a više zavoja omogućava raščišćavanje i sprečava zagušenja. Prvi red diskova drobi zemljište u smeru vožnje, dok zadnji deo raspršuje isto čime se postiže ravnanje parcele.

Rubin 10 vuče traktor od 150 konjskih snaga

Kako održavanja nema, nakon korišćenja, samo je opere i spakuje u halu. Lako je, naglašava, i povezati je sa traktorom jer se kači u tri tačke i moguće je zakačiti je za bilo koji traktor.

"Ti materijali kada se pogledaju su jako tanki, sve to deluje skromno, a nikad ništa puklo nije, nijedan šraf. Dok bilo ko drugi pravi to masivno, robusno, teško, glomazno, a puca, lomi se, krivi. LEMKEN je došao do najboljih materijala, do najkvalitetnijeg čelika i iz tog razloga prave tako dobru mehanizaciju", smatra Šepa.

Rubin 10, ukazuje, stvara manje opterećenje na samom traktoru, a preporučuje da treba raditi sa onim od 150 konjskih snaga.

"Probao sam i sa traktorom od 130 konjskih snaga, ali se bolje pokazao ovaj od 150. Mnogo lakše nosi i ima veću brzinu, mi smo ostvarivali i 15 km/h", napominje Šepa.

Moguća kupovina uz pomoć subvencija

Ukoliko neko ima mogućnosti da je nabavi, s obzirom na to da je najskuplja priključna mašina na tržištu, obavezno treba to da uradi, napominje on.

"Moguće je sada i uz pomoć subvencija, ja sam tako došao do nje. Ja mirno spavam kad pošaljem radnika u treću smenu koja traje osam do 12 sati. Kao vlasnik Rubina 10 ne razmišljam da li se nešto pokvarilo, iskrivilo, da li će doći do problema, jer sam se uverio u sigurnost i bezbednost", navodi naš sagovornik.

A kako se, radi očuvanja okoline i životne sredine, štetne hemikalije postepeno izbacuju iz upotrebe, ova tanjirača će, navodi Šepa, biti u upotrebi i za redukciju i otklanjanje korova i trave posle žetve. On će, uz pomoć nje, sigurno uklanjati korov sa parcela i to će biti jedna od glavnih namena.

Za više informacija možete se obratiti LEMKEN predstavništvu na jedan od niže navedenih kontakata: Milan Slavković +381 69 780 345.


Tagovi

LEMKEN Rubin 10 Milan Šepa Obrada zemljišta Ljuštenje strništa Tanjirača


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.


Partner

LEMKEN GmbH & Co. KG

Bulevar Jovana Dučića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 69 780 345, e-mail: slavkovic@lemken.com web: http://www.lemken.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]