Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz pšenice
  • 12.08.2014. 11:10

Kvalitetnu pšenicu kupujemo od Mađara!

Kako Hrvatska nema dovoljno kvalitetne pšenice, naši mlinari istu nabavljaju u Mađarskoj jer, kako tvrde, za istu cijenu tamo mogu dobiti puno bolju kvalitetu!

Foto: depositphotos.com
  • 1.292
  • 207
  • 0

Tema pšenice i dalje je aktualna, samo što se posljednjih dana više ne razgovara o otkupnoj cijeni koja je bila takva kakva je bila, već o trgovanju pšenicom u regiji. Zanimljiva je informacija da hrvatski mlinari kvalitetnu pšenicu kupuju u Mađarskoj, dok se naša prodaje na tržište BiH.

Razlog? U Mađarskoj se, navodno, može kupiti kvalitetnija pšenica nego u Hrvatskoj, a po istoj cijeni od 1,15 kuna za kilogram. Prema nekim navodima, u Europsku uniju se ne može izvesti pšenica koja ima manje od 12 % proteina, a takve je čak 70 % hrvatske pšenice. Tako se hrvatski viškovi mogu izvesti jedino na tržišta trećih zemalja ili zemalja CEFTA-e koja nemaju tako stroga ograničenja. Iako je dio hrvatskih proizvođača prodao ovogodišnji urod pšenice prihvativiši nezadovoljavajućih 1,15 kuna za kilogram, drugi koji su bili u mogućnosti uskladištiti svoj urod, čekaju bolju cijenu.

Bolesti znatno smanjile prinose i kvalitetu

Zanimljiv je i podatak da je u prvih šest mjeseci ove godine značajno povećanje izvoza pšenice ostvarila Rusija.

Jasno je da su lošijoj kvaliteti hrvatske pšenice znatno doprinijele bolesti koje su je, zbog iznimno loših vremenskih uvjeta ove sezone, zahvatile u velikoj mjeri. Dodatno, znatan dio ratara nije si mogao priuštiti kvalitetnu zaštitu koju su takvi uvjeti zahtijevali pa su lošija kvaliteta i slabiji prinosi bili očekivani. Kako smo već i pisali, najveću je štetu uzrokovala pojava žute hrđe koju u toj mjeri na našim prostorima nitko nije očekivao.

Kvalitetne sorte ključ buduće proizvodnje

U Hrvatskoj je pšenicom bilo zasijano između 160 i 170.000 hektara, a pretpostavlja se da je proizvedeno između 550 i 600.000 tona, što bi trebalo zadovoljiti domaće potrebe. No problem je upravo u kvaliteti koja nije zadovoljavajuća. Ove je godine zasijano i znatno više "tavanuše", opet zbog nedostatka financijskih sredstava što nikako nije moglo rezutirati kvalitetnom žetvom. Kako nam je u jednom od prijašnjih razgovora potvrdio predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Matija Brlošić, neke su sorte bilježile pad prinosa od 50 % dok su druge imale sasvim solidne prinose pa je jasno da će Hrvatska morati po pitanju kvalitete sorte pratiti zahtjeve tržišta i proizvoditi kvalitetniju pšenicu.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Trgovanje u regiji Mlinari Mađarska CEFTA BiH Viškovi Proteini Stroga ograničenja Lošija kvaliteta Bolesti Žuta hrđa Kvalitetne sorte Tavanuša Matija Brlošić Prinosi Rusija Izvoz Uvoz Hrvatska poljoprivredna komora

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]