Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odnos pneumatika Mitas Trayal
  • 27.03.2017. 16:00

Kvalitetni pneumatici za prolećnu setvu!

Proleće nam je stiglo, a sa njim dolazi i setva. Znamo da kvalitetnu i uspešnu setvu prate i kvalitetni pneumatici na poljoprivrednim mašinama.

Foto: Tatomm/bigstockphoto.com
  • 1.983
  • 282
  • 0

Proleće nam je stiglo, a sa njim dolazi i setva. Znamo da kvalitetnu i uspešnu setvu prate i kvalitetni pneumatici na poljoprivrednim mašinama.

Uradili smo poređenje nekih modela i različitih dimenzija dva proizvođača guma uz savete i odgovore na najčešća pitanja.

Mitas vs. Trayal

Pneumatik oznake 6.00R16 prednje traktorske, gde i Mitas (Ruma) i Trayal imaju sličan model, takozvane linijske, sa tri šine na sebi.

Mitas Cultor as front 07

Mitas se u ovoj klasi izdvaja modelom as front 07 ili poznatija kao kockasta. Glavna razlika između ova dva modela jeste ta da linijska bolje drži pravac, da je lakše sa njom upravljati jer se oslanja najviše na srednju šinu koja je istaknuta napred u odnosu na krajnje dve i bolje prati brazdu u oranju.

Nasuprot njoj kockasta, ima na svom gazu četiri ravnomerne šine, u istoj ravni, ispresecane na kocke, što joj daje bolju čvrstinu na gazećem sloju i duži vek trajanja šare u odnosu na linijsku.

Pneumatik dimenzija 7.50R20 gde Mitas ima kraći i ređi krampon, koji je prav, te tako dolazi do bržeg trošenja i manjeg trenja na mekoj podlozi. Dok Trayal u toj dimenziji ima povijeni takozvani S krampon, koji je zakrivljen ka unutra i samim tim bolje hvata na mekoj podlozi i ima ravnomernije trošenje.

Trayal pneumatik sa tri šine

Dok među pogonskim gumama nema mnogo dileme, Ruma je neprikosnovena i posebno popularna u brdskim predelima, zbog svoje smese, gde je guma veoma elastična i dobro se pokazala na mokroj i klizavoj podlozi, kao sto je trava i strnjika. I Trayal u ovom segmentu ima svojih prednosti sa malo tvrđim kramponom, dužim vekom trajanja šare, tj. većom otpornošću na habanje na tvrdim putevima.

Zašto rastu cene guma?

Na cenu guma bitan uticaj ima cena sintetičkog i prirodnog kaučuka, neke prognoze su da proizvodnja kaučuka u narednim godinama neće moći da zadovolji potrebe proizvođača iako se govori o povećanju plantaža. Veliku ulogu imaju vremenske prilike (cunami, obilne kiše, poplave) u zemljama koje tradicionalno gaje kaučuk. Nezanemarljiva stavka je i cena sirove nafte.

Za više informacija o svim modelima pneumatika za poljoprivredne mašine obratite se firmi Auto Matić.

Autor: Marko Matić

Foto: Tatomm/bigstockphoto.com ; britishrubberco.co.uk; trayal.rs


Tagovi

Auto Matić Pneumatik Trayal Mitas Traktorske gume Mitas Cultor Poljoprivredne mašine