Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Migracije insekata
  • 29.06.2021. 12:00

Kretanja insekata u pograničnom pojasu sa Rumunijom - ne preporučuju se insekticidi?

Cilj je ispratiti štetočine koje ugrožavaju veći broj biljnih vrsta i uočiti na vreme kada ih može biti u većem obimu i intenzitetu - kada dolaze iz pravca Rumunije u Srbije i obrnuto i na taj način pravovremeno sprečiti štete.

Foto: Depositphotos/jit.anong714.gmail.com (ilustracija)
  • 122
  • 254
  • 0

Praćenje migracija insekata u pograničnom području Srbije i Rumunije započeto je pre dva meseca, a do sada je među štetočinama koje se prate jedna od najzastupljenijih - kukuruzov plamenac.

"Možemo reći da trenutno kukuruzni plamenac ima veću brojnost u unutrašnjosti našeg područja u odnosu na pozicije sa rumunske strane. A kako je u Srednjem Banatu kukuruz dominantna proizvodnja na 80 do 100 hiljada hektara, vrlo nam je značajno da znamo kretanje plamenca i takođe kukuruzne zlatice", ukazuje Snežana Parađenović iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

Napada kukuruzni plamenac, preventivne mere su najbolja zaštita

U pitanju je IPA projekat Grada Zrenjanina i Politehničkog fakulteta iz Temišvara. U narednih pet godina pratiće se i kretanje pamukove sovice, sovica game i žičara.

"Samo kukuruzna zlatica napada monokulture. S obzirom na to da je u Evropi prvi put identifikovana na teritoriji Surčina u Srbiji, a stigla je iz Amerike i za tri godine proširila se do Rumunije, hteli smo da vidimo šta se sada dešava sa njom. To radimo da bismo pravovremeno sprečili štete od insekata."

Ispratiti štetočine koje ugrožavaju veći broj biljnih vrsta

Kretanje se prati uz pomoć meteoroloških stanica koje su postavljene u Hetinu, Radojevu, Međi, Jaši Tomić, Konaku, Srpskoj Crnji, Česteregu, Torku, Lazarevu i Novom Itebeju.

"Slična klima, temperatura, padavine u Srednjebanatskom okrugu i regiji Timiš koja se naslanja na našu regiju predstavljaju polaznu osnovu za nastanak ovog projekta. Samo su oni malo promenili biljne vrste koje gaje, orijentisani su ka uljanoj repici i strnim žitima, dok mi imamo pretežno ratarstvo uz pojedinačne slučajeve voćarske i povrtarske proizvodnje", navodi Parađenovićeva.

Cilj je ispratiti štetočine koje ugrožavaju veći broj biljnih vrsta i uočiti na vreme kada ih može biti u većem obimu i intenzitetu - kada dolaze iz pravca Rumunije u Srbije i obrnuto, a na njihovo migriranje znatno utiču meteorološki uslovi, gajenje određenih kultura, rokovi setve useva, sastav zemljišta i slično.

"Stanice uz pomoć kojih će se to pratiti su opremljene senzorima za merenje temperature i vlažnosti vazduha, vlažnosti zemljišta, dužine vlaženja lista, globalne radijacije. Postavljene su feromonske klopke i svetlosna lovna lampa putem kojih se prate kretanja migratornih vrsta."

Bez upotrebe pesticida

Ocenjuje da meteorološke stanice daju novu dimenziju praćenju svih lokalnih vremenskih uslova.

"Bez njih ne bismo mogli da znamo kada pada kiša i šta se dešava na nekom lokalitetu. Uz pomoć njih pratimo i kako temperature utiču na same biljke i na pojavu insekata. To je jedan alat koji je dragocen i ima veliku primenu ne samo u poljoprivrednoj proizvodnji, već različiti subjekti mogu da prate te podatke", napominje naša sagovornica.

Na lokacijama na kojima se nalaze pomenute stanice radiće se i analiza zemljišta, jer je to jedan od faktora koji utiče upravo na pojavu insekata.

Agro Life - aplikacija za bolje i veće prinose

"Posebno sa žičarima problemi bivaju sve veći, smanjuje se upotreba pesticida, a žičari se mogu onda više širiti i zadavati sve veći problem proizvođačima. Moram da naglasim da je ovaj projekat u okviru zaštite životne sredine, nema veze sa upotrebom pesticida, već baš naprotiv, ne preporučuje se njihova primena."

U prethodnim mesecima održane su obuke i treninzi proizvođačima i u Srbiji i u Rumuniji kroz koje su se upoznali sa radom, funkcionisanjem i obradom podataka ovih stanica, sadržajem teških metala u zemljištu i uticaju na biljke i drugim elementima važnim za praćenje migracije insekata kako bi se obezbedila i zdravija životna sredina.


Tagovi

Migracija insekata Srbija Rumunija PSS Zrenjanin Snežana Parađenović Insekticidi


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste znali da su za neke od značajnih inovacija u poljoprivredi zaslužne žene? 💡 Njihove vizije unapredile su poljoprivredne prakse, bilo da je reč o održivosti, tehnologiji ili biodinamici. Harijet Vilijams Rasel, Rejčel Karson i Mar... Više [+]