Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva pšenice
  • 30.06.2016. 12:00

Kreće žetva pšenice, očekuje se 4-6 t/ha!

Procjenjuje se da će ratari u Republici Srpskoj prema prvim procjenama na jednom hektaru oranica požnjeti oko četiri tone pšenice.

Foto: ginasanders/bigstockphoto.com
  • 925
  • 222
  • 0

Ratari će u Republici Srpskoj prema prvim procjenama na jednom hektaru oranica požnjeti oko četiri tone pšenice, što je na nivou višegodišnjeg prosjeka, piše Glas Srpske.

Istakli su ovo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS naglasivši da je pšenica u fazi zrenja i ako vremenski uslovi dozvole, žetva hljebnog žita, koje je u RS zasijano na 43.000 hektara, počeće iduće sedmice.

"Na osnovu analize stanja očekujemo vrlo dobre prinose od oko četiri tone po hektaru, a kod pojedinih proizvođača na području Bijeljine, Šamca, Modriče i Kozarske Dubice rod će premašiti šest tona po hektaru", ističu u Ministarstvu, te kažu kako bi mlinarsko-pekarska industrija trebala otkupiti oko 20 odsto ukupnog roda pšenice, a to je oko 30.000 tona.

Ukupan rod pšenice procijenjen je na oko 171.000 tona, što je jednako vrijednosti od oko 64,5 miliona KM.

Početak žetve za desetak dana

Tokom jesenje sjetve u RS, strnim žitima i krmnim biljem zasijano je 82.838 hektara obradivih površina. Osim pšenice, kao vodeće ozime kulture, na drugom mjestu je krmno bilje koje zauzima 20.252 hektara oranica, potom ječam na 10.982 i tritikale na 8.481 hektaru.

Na području Semberije je počela žetva ozimog ječma, dok se u ostalim regijama početak žetve očekuje za deset dana, istakli su u Ministarstvu.

"Pšenica je u dobrom stanju, očekujem da će prinos biti najmanje oko 4,5 tone po hektaru, a ako nas vrijeme posluži kombajni će iduće sedmice krenuti u njive", rekao je Boško Radić, poljoprivrednik iz Bijeljine koji je ove godine osigurao usjeve zbog nepredvidivih vremenskih uvjeta. Ističe da nije pomoći od strane Ministarstva poljoprivrede i Gradske uprave, sjetvene površine bi bile znatno manje.

Još niža otkupna cijena

Proizvođači i otkupljivači pšenice u Srpskoj još uvijek se nisu usaglasili oko cijene, koja prema zahtjevima proizvođača ne bi smjela biti niža od 35 feninga po kilogramu. Uzimajući u obzir činjenicu da se prošlogodišnja otkupna cijena kretala od 0,34 do 0,36 KM po kilogramu, procjene otkupljivača su da će ovogodišnja cijena biti nekoliko feninga niža.

Pšenica po regijama u RS (u hektarima):

Regija

Površina

Bijeljina

16.000

Doboj

13.000

Gradiška

7.987

Banjaluka

2.961

Prijedor

2.670

Trebinje

525

Sokolac

250

Ukupno

43.123

Mjere za podsticaj proizvodnje pšenice u 2015/2016:

  • 250 KM/ha - Podsticaj za proizvodnju merkantilne pšenice
  • 0,60 KM/l - Regres za dizel gorivo
  • 0,05 KM/ha - Premija za proizvedenu i prodatu pšenicu

Izvor: M. L./Glas Srpske, Foto: ginasanders/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Pšenica Žetva Ječam Prinos Podsticaj Hektara


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.