Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva
  • 29.06.2020. 10:00

Kreće žetva pšenice, cena još uvek nepoznata?

Sastanak na temu cene pšenice bio je pre desetak dana u Ministarstvu poljoprivrede, ali po rečima predsednika Skupštine Asocijacije poljoprivrednika Srbije Ivana Vučkovića, još nemaju povratnih informacija o tome po kojoj će ceni Robne rezerve Srbije otkupljivati ovogodišnji rod.

Foto: JumpStory
  • 308
  • 47
  • 0

Sutra, 30. juna u Neuzini biće održan Žetveni dan, najavljuje Petar Radić za RTV i zaključuje da je cilj te manifestacije da se promoviše tradicija proizvodnje pšenice i hleba, koji je jedan od simbola Vojvodine. Ipak, ono što sve zanima, kad je reč o ceni pšenice, prinosu i kvalitetu, Radić objašnjava da je cena proizvodnje žita uglavnom poznata.

"Zbog vremenskih uslova uglavnom su pšenice slabijeg kvaliteta, tek na ponekim parcelama očekujemo visok kvalitet i rod. Mislim da će ova godina po proizvodnji pšenice biti ispod proseka. Neke kalkulacije govore da je za prosečan prinos od 4,5 tone po hektaru proizvodna cena pšenice 21,06 dinara za kilogram. Ni ove godine nećemo imati klasiranje pšenice na prijemu, iako se to svake godine najavljuje", kaže Radić za ovaj medij.

Žetva ječma u toku - otkupljivači nude od 14,4 do 14,6 dinara za kilogram

Žetva ječma uveliko traje, a ove nedelje kreće i pšenice. Međutim, i dalje su ratari i otkupljivači na suprotstavljenim stranama.

Održan sastanak, ali bez povratnih informacija o ceni?

Oni koji su pšenicu sejali smatraju da kilogram ovogodišnjeg roda ne bi smeo da bude ispod 20 dinara, a realno da vredi 22 dinara, dok otkupljivači nude 17 dinara ili dogovor ako je zrno dobrog kvaliteta, piše Dnevnik.

Sastanak na tu temu bio je pre desetak dana u Ministarstvu poljoprivrede, ali po rečima predsednika Skupštine Asocijacije poljoprivrednika Srbije Ivana Vučkovića, još nemaju povratnih informacija o tome po kojoj će ceni Robne rezerve Srbije otkupljivati ovogodišnji rod.

Čim Vlada odobri novac za otkup - znaće se cena pšenice?

Kako smo ranije pisali, Vučković je rekao da je Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije predložila da otkupna cena pšenice bude 22 dinara po kilogramu. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede na održanom sastanku nisu bili protiv tog predloga.


Tagovi

Otkup pšenice Cena pšenice Žetva pšenice Ivan Vučković Cena ječma Otkup ječma Petar Radić Prinos pšenice


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...